Немања Вејновић за “Глас Српске”: Колико сам дао фудбалу, толико ми се и вратило

Дарко Пашагић
Немања Вејновић за “Глас Српске”: Колико сам дао фудбалу, толико ми се и вратило

НОВИ ГРАД - Када се помене име Немање Војновића прва асоцијација за овог фудбалера биће “намјештање утакмица” док је 2019. године играо у дресу тадашњег премијерлигаша Звијезде 09.

Тада је њега и саиграча Ибрахима Шкахића предсједник клуба из етно-села Станишићи Борис Станишић оптужио да су покушали да намјесте неколико утакмица овог клуба. Све је то добило и судијски епилог, послије којег је Вејновић проглашен кривим на казну затвора у трајању од три мјесеца, условно на годину дана и новчану казну у износу од 500 марака.

- Сада када послије три године гледам на то чини ми се да је од тада прошло стварно пуно времена, али и даље тврдим да је то све било засновано на спекулацијама и неколико размијењених порука између Шкахића и мене. Ништа у принципу није доказано, али остаће упамћено да сам једини фудбалер у БиХ који је кажњен за намјештање утакмица откако се лопта “шутира” на овом простору - нагласио је Вејновић.

И даље тврди да су поруке више биле шаљивог, него озбиљног карактера.

- Звијезда 09 је стварно била у очајној резултатској серији, тако да смо се и сами шалили на свој рачун. Можда је било неумјесно што је то било порукама, али појединци као да су једва дочекали овако нешто. На крају сам постао жртвено јагње. Све то ћу покушати сликовито да објасним. Два човјека се порукама дописују да опљачкају банку и на крају не ураде ништа по том питању. Послије неколико дана банка стварно буде опљачкана, а њих двојица ни криви ни дужни буду оптужени за то, иако су то урадили други - наставио је Вејновић.

Многи сматрају да је овај дефанзивац могао остварити далеко бољу каријеру, али... 

- Вјерујем у судбину и сматрам да колико сам дао фудбалу, толико ми се и вратило. Сигурно је да сам могао направити далеко више, али руку на срце, нисам од оних који баш воле пуно да тренирају. Више волим да уживам у животу. Међутим, на терену је далеко другачија прича. Увијек остављам срце и сигурно увијек пружам максимум, без обзира колико су претходни дани и ноћи били бурни. Тако ће бити док играм, а вјерујем да ће то бити још дуго, дуго, јер чини ми се да је домаће фудбалско тржиште све сиромашније и сиромашније квалитетним фудбалерима - рекао је Вејновић.

Овог љета вратио се у Слободу из Новог Града и поново је постао члан клуба у којем је започео каријеру.

- Послије афере у Звијезди 09 играо сам за Алфа Модричу, а посљедње двије године сам живио и радио у Њемачкој. Тамо сам наступао и за два нижелигаша, Крупундер Лохкамп и Кроацију Берлин. Одлучио сам се повратак на “Млакве” и ниједног тренутка се нисам покајао. Руководство клуба на челу са Младеном Босанчићем ради одличан посао. За тренера су довели искусног стручњака Дарка Војводића, а екипа је одлична. Имамо сигурно најјачу стартну поставу у Првој лиги Републике Српске, а највећи проблем могао би да нам представља то што немамо довољно широк ростер. Међутим, вјерујем да ће то бити ријешено током зимске паузе и да ћемо успјети парирати Крупи, која је сигурно најорганизованији клуб у елити Српске - истакао је Вејновић.

Осврнуо се и на саиграче из Аргентине, Франка Абрега и Хуана Хозеа Фонтемакија и из Бразила, Натана и Густава Гомеша Фереиру.

- Свака им част на свему што пружају на терену, али и жељи да што прије савладају језичку баријеру. Сигурно је да би у овом тренутку имали мјеста и у многим премијерлигашким екипама. Надам се да ће успјети да остваре успјешне каријере, али прије тога морамо са Слободом да постанемо премијерлигаши - нагласио је Вејновић.

У претпосљедњем, 16. колу јесењег дијела првенства Слобода ће на “Млаквама” у суботу од 13.30 часова угостити Звијезду 09 и биће то прилика да евентуалном побједом још више побјегну ривалу из етно-села Станишићи и практично их већ сада отпишу из битке за освајање титуле и повратак у премијерлигашко друштво.

- Ријеч је сигурно о веома квалитетном ривалу, који има одличне појединце, али нису одиграли претходних 15 кола како су хтјели. То потврђује и њихов бодовни салдо, јер за Крупом заостају 10, а за нама осам корака. Међутим, то нас ниједног тренутка не смије заварати и морамо свих 90 минута бити максимално концентрисани ако желимо да освојимо три бода. Наш циљ је да у преостала два кола забиљежимо обје побједе и останемо на заостатку од два бода за Крупом. А, можда они негдје и киксају, па би се онда изједначили са њима или би их чак претекли. Зато сам убијеђен да ћемо савладати Звијезду 09 и наставити у овом побједничком ритму, који траје већ осам утакмица - додао је Вејновић, који је већи дио јесењег дијела првенства носио капитенску траку у екипи прволигаша из Новог Града.

Каријера

Немања Вејновић, који је 4. априла прославио 30. рођендан, може се похвалити да је играо за три клуба у Премијер лиги БиХ, али и четири у Првој лиги Републике Српске. У елити БиХ носио је дрес Славије из Источног Сарајева, Рудар Приједора и Звијезде 09, док је на прволигашким теренима осим за Приједорчане и Слободу наступао још за бањалучки Борац и Алфа Модричу. Играо је и за Текстилац из Дервенте у друголигашкој конкуренцији, а осим два нижелигаша у Њемачкој Крупундер Лохкампа и Кроације Берлин био је члан и Јединства из Уба и Јединства из Бихаћа.

Парови 16. кола

У 16. колу Прве лиге Републике Српске снаге ће одмјерити: субота: 13.30 часова: Славија - Подриње (Ј), Слобода (НГ) - Звијезда 09, Алфа Модрича - Слобода (МГ), Козара - Жељезничар Спорт тим, Крупа - Дрина (З), Лакташи - Љубић, Текстилац - Радник, 15: Сутјеска - Фамос, недјеља, 13.30 часова: Омарска - Рудар Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана