Немања Супић, некадашњи голман селекције БиХ, памти Ћиру Блажевића: Ти си најбољи голман на свијету

Дејан Кондић
Немања Супић, некадашњи голман селекције БиХ, памти Ћиру Блажевића: Ти си најбољи голман на свијету

БЕОГРАД - Немања, Немања...орило се тог 1. априла 2009. године на “Билином пољу” у Зеници. Не, није првоаприлска шала, стварно се десило. Голман Немања Супић покупио је све аплаузе и због њега су се парала грла, а стари лисац Мирослав Блажевић задовољно се смијао на клупи.

Небодер из Гацка, како су га прозвали навијачи, био је велика опклада искусног тренерског вука. Тада мало познати чувар мреже Јавора добио је прилику и искористио је на феноменалан начин, најприје на дебију у Бриселу, а потом и у поменутом сусрету, који је такође игран у оквиру квалификација за Свјетско првенство у Јужној Африци. “Црвени ђаволи” су га упамтили, а Супић ће вјечно памтити популарног Ћиру, који му је тада пришао на њему својствен начин.

- Ћиро ми је остварио жељу да браним за репрезентацију. Наш однос је био специфичан и интензиван. Његова харизма и луцидност били су препознатљиви. Пред мој деби у Белгији, искрено ја нисам ни очекивао да ћу бранити. Послије једног тренинга зовнуо ме је са стране и рекао ми је: “Је л' ти знаш да си најбољи голман којег сам икад тренирао? Ти си најбољи голман на свијету и сутра на утакмици, хоћу да идеш на сваку лопту која уђе у шеснаестерац, да је покупиш. И ако се деси грешка, ја сам крив, не смије нико да те нападне.” Доста су ми значиле те ријечи, поготово када то каже једна таква тренерска величина - рекао је Супић за “Глас Српске”.

Некада одлични голман осам пута је носио дрес селекције БиХ. Сјећа се бројних детаља и начина на који је харизматични стручњак држао свлачионицу и како је балансирао са новинарима.

- Шеф је био невјероватан мотиватор и водио је рачуна о свакој ситници. Знао је и са новинарима. Пред утакмицу против Јерменије били су бројни притисци. Асмир Беговић је бранио у Портсмуту, а ту смо били Адис Нурковић и ја. Медији и комплетна јавност инсистирали су на томе да брани Беговић. Ћиро је најавио да ће тако бити. Међутим, послије једног тренинга позвао ме је у собу и рекао:”Сине, спремај се психички, ти ћеш бранити, а ово што сам најавио, рекао сам то да и тебе и себе растеретим притиска.” Остаје жал што нисмо отишли на тај Мундијал у Јужну Африку, али има сигурно велику заслугу за пласман БиХ у Бразил на Свјетско првенство, јер је он селектирао гро те екипе - закључио је Супић.

Ствара чуваре Звездине мреже

Немања Супић данас је члан стручног штаба Црвене звезде и задужен је за рад са голманима. Наглашава да присталице “црвено-бијелих” не треба да брину за ту позицију.

- Одласком Дејана Станковића у стручни штаб се вратио Душан Гашић. Имали смо и код Владана Милојевића одличну сарадњу и када се вратио позвао ме је да наставимо гдје смо стали. Радимо са одличним голманима, Милан Борјан је неприкосновен, Никола Васиљевић му је одлична алтернатива, а ту је и млади Јован Миладиновић којег смо прикључили из омладинаца. Немамо проблем што се тиче голманске позиције - поручио је Супић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана