Некадашњи српски репрезентативац преминуо у 40. години

ГС
Некадашњи српски репрезентативац преминуо у 40. години

НОВИ САД - Чаба Јухас, некадашњи репрезентативац Србије у америчком фудбалу, преминуо је у 40. години.

Информацију о његовој смрти јавности је подијелила Српска асоцијација америчког фудбала (СААФ).

-Са великом тугом вас обавјештавамо да је трагично преминуо некадашњи најбољи играч и вођа напада Дјукса Нови Сад, Чаба Јухас. Иза њега су остали супруга и троје дјеце. Сахрана ће бити одржана у Новој Црњи, 5. октобра у 11 часова, на гробљу Маршала Тита 81 – наводе у саопштању.

Чаба Јухас, бивши квотербек Дјукса и репрезентације Србије рођен је у Сенти. Јухас је осим спорта био посвећен и свом образовању, дипломиравши као инжењер електротехнике и рачунарства. Његова каријера била је испуњена значајним успјесима, али и бројним изазовима, укључујући повреде које су га често удаљавале са терена.

Своју каријеру је започео као хватач, али је прекомандован на позицију квотербека, где је постао кључни играч Дјукса. Под његовим вођством, тим из Новог Сада биљежио је бројне успјехе, а Јухас је важио за једног од најбољих квотербекова у земљи. Играо је и у регионалној ЦЕФЛ лиги, гдје је својим играма освајао поштовање широм Балкана, преноси Курир.

Један од најзначајнијих тренутака његове каријере био је када је 2007. године пројектован као први квотербек репрезентације Србије за Европско првенство групе Ц у Аустрији. Нажалост, повреде су га спријечиле да покаже свој пуни потенцијал, али је ипак оставио снажан утисак на све који су га гледали.

Године 2009. претрпео је тешку повреду ноге која га је удаљила са терена. Ипак, упркос многим изазовима, вратио се америчком фудбалу 2010. године, наступајући за Спартанце из Суботице у Арена фудбал 7 на 7 лиги. Његово искуство и љубав према спорту чинили су га не само врхунским играчем, већ и ментором млађим генерацијама. Спартанци су га дочекали као појачање које је унаприједило њихов тим, и иако су се борили са неискуством, Јухасов допринос био је непроцјењив.

-Његова посвећеност, храброст и неисцрпна енергија обиљежили су све тимове у којима је играо, а сјећање на њега наставиће да живи кроз све оне који су га познавали и вољели. Српска асоцијација америчког фудбала овом приликом изјављује дубоко саучешће породици Чаба Јухаса, његовим пријатељима, као и бившим саиграчима из клуба америчког фудбала Дјукс - наведено је у саопштењу СААФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана