Нејмар на суду у Барселони због оптужби за корупцију и превару

Анадолија
Foto: Анадолија

ОВИЕДО- Бразилска фудбалска звијезда Нејмар да Силва Сантос Јуниор стигао је у понедјељак ујутро на суд у Барселони, гдје ће му се судити по оптужбама за корупцију и превару због његовог трансфера у Барселону прије скоро деценију.

Само мјесец дана прије почетка Свјетског првенства у Катару, шпански тужиоци покушавају осудити Нејмара да добије до двије године затворске казне и плати казну од 10 милиона евра (9,7 милиона долара).

 На суду су се појавили и бивши предсједници Барселоне као и Нејмарови родитељи који се суочавају с истим оптужбама.

Чак се суди и ФК Барселони, јер тужиоци тврде да би каталонски тим требало да плати казну од 8,4 милиона евра (8,2 милиона долара) због кршења закона.

Наводна корупција датира још од трансфера Нејмара из Сантоса у Бразилу 2013. године у Барселону.

Пет година откако је Нејмар завршио бурну каријеру у Барселони, бразилском нападачу се суди да би се утврдило да ли су он и други починили превару када је 2013. године прешао у каталонски клуб.

Очекује се да суђење траје чак двије седмице.

 

Оптужени су да су сакрили стварну цијену његовог трансфера с циљем да не исплате новац за који ДИС, приватна бразилска компанија, каже да јој се дугује као законитим власницима 40 одсто Нејмарових играчких права.

ДИС тражи да Нејмар, његов отац, који се такође зове Нејмар и који дјелује као његов агент и бивши директори Барселоне Сандро Росел и Јосеп Бартомеу буду осуђени на пет година затвора.

Сви оптужени су негирали да су починили било какву неправду.

Адвокати тужитеља тврде да је ДИС добио само доспјели проценат од 17 милиона евра (16,5 милиона долара) које су Барселона и Сантос првобитно најавили као накнаду за трансфер између клубова, док је стварни трошак био око 82 милиона евра (79,7 милиона долара).

Истражни судија у Шпанији је већ рекао да је стварни трошак био најмање 83,3 милиона евра (81 милион долара).

Државни тужиоци траже за Нејмара казну од двије године затвора и новчану казну од 10 милиона евра (9,7 милиона долара). У Шпанији, казне мање од двије године за прве прекршаје могу бити условне, као што се догодило у случају пореске преваре против Лионела Месија, Нејмаровог бившег саиграча из Барселоне, и његовог оца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана