НБА лига објавила свеобухватан поглед на Николу Јокића: Од „буцкастог дечка“ до суперстара

ГС
НБА лига објавила свеобухватан поглед на Николу Јокића: Од „буцкастог дечка“ до суперстара

ДЕНВЕР - НБА лига објавила је свеобухватан поглед на актуелног МВП-ја Николу Јокића из перспективе самог играча и његових саиграча и тренера из Денвер нагетса.

У филму, који подсjећа на Николине почетке, објављен је и пут који је прешао од „буцкастог дечка“ до суперстара. О сјајном српском центру такође говоре најбољи НБА играчи и велики ривали – Леброн Џејмс и Џоел Ембид, односно новинар Хауард Бек (Спортс Илустрејтед), износећи најљепше мишљење о Николи као врхунском кошаркашу и изванредној личности, преноси РТС.

Прије скоро седам година младић из Сомбора на мала врата ушао је на највећу позорницу и, упркос томе што је изгледао потпуно супротно од својих супарника, на истој је заблистао веома брзо.

Јокић је драфтован као 41. пик на драфту, послије пет утакмица у љетњој лиги добио је прилику у првом тиму, чији је сада најбољи играч. Послије сезоне у којој је водио екипу до полуфинала конференције и потпуно заслужено добио награду за најкориснијег играча у регуларном дијелу – чинило се да боље од тога не може.

Никола је, међутим, додатно унаприједио своју игру и 2021/2022 је сезона у којој, по сопственом признању, игра најбољу кошарку.

-У прве двије године сам журио и све је било у неком спринту. Онда сам, захваљујући искуству, схватио да могу да пронађем „пречице“ и играм у свом темпу - открио је Јокић.

Као дјечак у Србији је веома ријетко је могао да гледа утакмице најјаче лиге, можда једном или двапут мјесечно у ноћним терминима, а и сам је више пута истицао да „преко баре“ није отишао да буде најбољи, већ само један од „НБА играча“.

-Не можете га описати, јединствен је због начина на који ради све то. Не жели да прича о својим заслугама, већ га само интересује да тим побјеђује. То је неко кога желите да пратите. Увијек имам тај „вау“ моменат, ствари које ради су тако лаке и увек бира прави потез - навео је његов саиграч Бизи Боунс Хајленд.

Међутим, пут је био дуг...

-Када сам почео да тренирам, заиста нисам могао да урадим један склек. Само сам играо игрице и пио кока-колу – то је био мој живот. Нису знали шта да раде са мном. Онда сам почео да радим, радим, радим... Дошао сам овде и последњи пут попио кока-колу на лету за Америку- прича Никола.

Велике проблеме са навикама које нису биле тако добре током дјетињства, Никола је почео да рјешава захваљујући јакој вољи. Резултати су били очигледни у претходним сезонама, али је у овој све подигнуто на виши ниво.

-Та снага и промена у кондицији ми много помажу на терену- потврдио је српски центар.

Додаје да се не умара много и да се осјећа јачим.

-Снажно вјерујем да, у овом нашем послу, а и у животу генерално, или постајеш бољи или гори. Никада не остајете исти. Никола се посветио томе да унаприједи своје тијело, вратио се у сјајну форму, постао јачи... Може још да напредује и води се тиме. Није задовољан, жели да настави да буде сјајан играч и најбољи центар на свијету - истакао је тренер Денвера Мајк Мелоун.

Статистика

И амерички новинари и аналитичари примијетили су да је Јокић у традиционалним статистичким категоријама у врху, али да су његови параметри у савременим статистичким категоријама на историјском максимуму. Лаички говорећи, ниједан центар у историји кошарке није играо на овом нивоу.

До данас је одиграо 64 утакмице на којима просјечно биљежио 26,1 поен, уз 13,7 скокова и нешто више од осам асистенција. Притом, из игре шутира више од 50 процената, а имао је и три блокаде којима је у посљедњим секундама ријешио утакмице.

-Да будем искрен, никада не размишљам о томе. Нисам дошао овде да бих желео да будем МВП. Мислим да има много кошаркаша који тренутно играју на веома високом нивоу. Мислим да је неко бољи од мене, желим да се такмичим са њим. Моја позиција је да сам аутсајдер и то ће учинити да играм јаче – наглашава Јокић.

Његов највећи конкурент је Џоел Ембид из Филаделфије, иако је свим објективним навијачима познато да Србин једноставно има бољу сезону. Камерунац је један од оних који обожавају Јокића и мишљења је да је њихово ривалство производ новинарских прича.

-Свиђа ми се много и мислим да је сјајан играч. Свиђа ми се и његова личност, можете видјети да је забаван тип - више пута је поновио Ембид.

А како то изгледа бити на врху, најбоље зна Леброн Џејмс, који је током ноћи направио још један корак ка кошаркашкој бесмртности. Њих двојица су били саиграчи и на недавно завршеном Ол-стару, који је припао управо Џејмсовој екипи.

-„Џокер' наставља да напредује сваке године и направио је још један искорак ове сезоне. Момак посједује невјероватан таленат, преглед игре и могућност да види акције прије него што се оне десе. Сви се осјећају укљученима, а када сте најбољи играч екипе, момци осјећају да је много лакше да буду дио тима и желе да играју са вама - подвлачи „краљ“.

И колико год 27-годишњак истиче да су сви у Нагетсима једнаки и да је најважније да „играју заједно јер то доноси побједе“, очигледно је да је Јокић најбољи играч или како у Америци воле да кажу – играч франшизе.

То ће му на љето највјероватније донијети супермаксимални уговор вриједан 241 милион долара и учинити га најплаћенијим кошаркашем свих времена. Ипак, испред финансијског и маркетиншког аспекта, стоји онај спортски и храброст коју показује из сезоне у сезону.

-За младог момка као што је он да каже: „Носићу свој тим на леђима и одвешћу нас у обећану земљу“, то је снага коју има, по мом мишљењу, будући члан Куће славних - закључио је његов тренер Мелоун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана