Наступајућа година доноси низ великих такмичења: “Дакар рели” за почетак, Мундијал за крај

Синиша Котараш
Наступајућа година доноси низ великих такмичења: “Дакар рели” за почетак, Мундијал за крај

БАЊАЛУКА - Спортска 2022. година започиње већ 2. јануара традиционалним “Дакар релијем”, наставља се Европским првенством за рукометаше (од 13. до 30. јануара) у Мађарској и Словачкој, а завршава Свјетским фудбалским првенством, које ће први пут бити организовано у зимском периоду (од 21. новембра до 18. децембра).

Јануар је, иначе, препун спортских догађаја и то оних врхунских. Традиционално први мјесец у години резервисан је за Афрички куп нација (Алжир, 9. јануар - 6. фебруар), а у сусједном Мароку од 13. до 23. јануара биће одржано Афричко првенство за рукометаше. Још један континентални шампионат у рукомету биће одигран од 18. до 31. јануара, а у питању је Првенство Азије.

Први тениски гренд слем у новој сезони, Аустралијен опен, на програму је у Мелбурну од 17. до 30. јануара, а све завршава Европским првенством у футсалу, чији ће домаћин од 19. јануара па до 6. фебруара бити Холандија.

Током фебруара (3 - 12.) у Уједињеним Арапским Емиратима биће одржано клупско првенство свијета у фудбалу, док ће Египат од 11. до 13. фебруара бити домаћин Интерконтиненталног купа за кошаркаше. Скијаши скакачи ће своје Свјетско првенство у летовима имати од 10. до 13. марта у Норвешкој, а овај мјесец резервисан је и за старт “најбржег свјетског циркуса”. Прва трка у новој сезони биће вожена 20. марта за Велику награду Бахреина.

Када су у питању мај и јун, два такмичења привлаче највише пажње. Први је Џудо првенство Европе које ће од 1. до 3. априла бити одржано у Бугарској, а друго је резервисано за крај петог мјесеца. У питању је гренд слем Ролан Гарос (29. мај - 11. јун).

У јуну ће се широм свијета одржати низ великих такмичења, а прво је Азијски фудбалски шампионат, који је на програму од 1. до 19. јуна у Азербејџану. Посебно узбудљиво биће на крају мјесеца када се, од 20. до 27, у Белгији игра Свјетско првенство у 3џ3 баскету, спорт у којем репрезентација Србије доминира посљедњих година.

Кина ће од 26. јуна до 7. јула бити домаћин Универзијаде, а ту је и трећи тениски гренд слем сезоне Вимблдон (27. јун - 10. јул).

Првог дана јула стартоваће и најпознатија и најпопуларнија свјетска бициклистичка трка Тур де Франс, која ће трајати све до 24. јула. Велику пажњу љубитеља спорта широм свијета, посебно оних којима је “краљица спортова” на првом мјесту, привући ће, без дилеме, и Свјетско атлетско првенство, које је на програму од 15. до 24. јула у америчком Јуџину.

Само двадесетак дана касније у Минхену биће одржано Европско атлетско првенство.

Прелаз између августа и септембра резервисан је за три велика спортска догађаја. У Русији ће се од 26. августа до 11. септембра одржати Свјетско првенство за одбојкаше, а готово у исто вријеме, од 27. августа до 10. септембра, Хрватска ће бити домаћин Европског шампионата за ватерполисте. И коначно, од 29. августа па све до 11. септембра, на програму је посљедњи сезонски гренд слем, УС опен.

Септембар је резервисан за Европско кошаркашко првенство. Од 1. до 18. септембра најбољи европски кошаркаши бориће се у Чешкој, Грузији, Њемачкој и Италији за примат под обручима. За разлику од мушких колега, кошаркашице ће од 22. септембра до 1. октобра у Сиднеју наступити на Свјетском првенству, док ће се од 23. септембра до 15. октобра и одбојкашице борити за што бољи учинак на Свјетском првенству, које ће заједнички организовати Холандија и Пољска.

Чак три земље некадашње Југославије, Словенија, Сјеверна Македонија и Црна Гора, биће домаћини Европског првенства за рукометашице, које ће бити одиграно од 4. до 20. новембра.

Годину завршава сигурно највећа спортска смотра, Свјетско првенство у фудбалу. Први пут у историји овог спорта, за разлику од претходних 21, Мундијал ће бити организован у зимским мјесецима, од 21. новембра до 18. децембра. Очи свих љубитеља најважније споредне ствари на свијету биће уперене у Катар, који је већ сада спреман за почетак. Вриједни домаћини изградили су нове стадионе, потпуно нову мрежу путева, а и смјештај ће бити на врхунском нивоу, па се са нестрпљењем очекује његов почетак.

Београд

Главни град Србије биће домаћин два велика и значајна такмичења. У Београду ће прво од 18. до 20. марта бити одржано Свјетско дворанско првенство у атлетици. Потом ће од 10. до 18. септембра бити домаћин најбољим свјетским рвачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана