Насиље фудбалских навијача кошта Њемачку 44 милиона евра годишње

Танјуг
Foto: dw

МИНХЕН – Број насилних дјела у њемачким градовима расте за једну петину у дане када се у тој земљи играју професионалне фудбалске утакмице, показује анализа Института ИФО спроведена на бази полицијске статистике о криминалним дјелима.

„Фудбалске утакмице прве и треће лиге у градовима у којима се играју доводе до раста насилних дела за 21,5 одсто у односу на просечан број тим данима у недељи када нема утакмица“, каже Хелмут Рајнер, директор Центра за рад и демографску економију у ИФО-у, наводи се у саопштењу института из Минхена достављеном Тањугу.

У анализираном периоду од 4,5 године, ИФО процењује да је извршено 38.268 напада везаних за фудбал, који су укупно узроковали трошак за полицију, државно тужилаштво, судове, и лијечење од око 194 милиона евра, односно око 44 милиона евра годишње.

Пораст насиља је посебно висок у данима „дербија“, када играју локални ривалски тимови, као и петком, суботом и недјељом.

„Жртве су углавном младићи између 18 и 29 година. Скоро једна петина повећања насилних дела у данима утакмица може се приписати нападима на полицајце“, каже Рајнер.

Починиоци насиља нису познавали од раније готово 70 одсто жртава.

„Окидач нису догађаји током утакмица или резултати утакмица, већ жеља да будете препознати као члан навијачке групе“, објашњава Рајнер и додаје да се групе навијача ривалског тима и полицајци доживљавају као они који угрожавају репутацију сопствене групе.

Аутори извјештаја су анализирали релевантне серије података из њемачких општина који обухватају период од јануара 2011. до маја 2015. године, а регистрована дјела насиља су преузета из полицијске криминалистичке статистике, наводи се у саопштењу ИФО института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана