Најизазовније издање до сада Jahorina ultra trailа: Двије државе, много планина и један догађај

Г.С.
Најизазовније издање до сада Jahorina ultra trailа: Двије државе, много планина и један догађај

ЈАХОРИНА - Trail трчање је спокој у хаотичном, свакодневном животу појединца, тишина која му је потребна прије него започне сваки свој дан препун буке и мир који му је потребан када је његов ум у рату.

Trail стаза је мјесто на којем сва његова чула оживљавају, гледајући љепоту дивљег живота и задивљујућих крајолика, миришући арому дрвета јавора, слушајући птице или журну воду потока, осјећајући сунце и повјетарац на лицу или коров како му удара у ноге, док журно хрли ка свом циљу. Тврда земља, шљунак, коријење дрвећа, блато, равни предјели, стрма брда. Прилагођавање сваким својим кораком ономе у чему он проналази највеће задовољство - изазов. Мјесто сусрета изазова и љепоте јесте управо Јахорина Ултра траил.

“Двије државе, много планина и један догађај” мото је овогодишњег Јахорина Ултра траила, зато што најдужа и најзахтјевнија трка Ултра креће из Србије, са Мокре Горе из хотела “Ивер”, а послије 126 километара завршава на Јахорини, хотел “Рајска долина”. Она носи пет ИТРА поена и она је печат и понос којом су помјерене границе у организацији траил трка, а с њом симболично спаја границе, односно двије државе Републику Србију и Босну и Херцеговину.

Негдје на средини Ултра трке у Рогатици из хотела “Парке” креће МАКСИ трка, која прати руту Ултре и послије 70 километара завршава у хотелу “Рајска долина”, а финишерима доноси три ИТРА поена. Ове двије трке стартују у суботу 23. јула док тркаче дан касније очекују још двије трке мање захтјевне али ништа мање атрактивне - Миди и Мини.

Миди је кружна рута дужине 27 километара која почиње и завршава се код хотела “Рајска долина” на Јахорини. Омогућава тркачима да упознају све атрактивне предјеле Јахорине од голе Јахорине преко извора Праче и најатрактивнијих шумских дијелова који красе ову планину. За ову трку имамо и највише пријава, што нас радује, јер на овај начин стварамо нове озбиљне траил тркаче.

Мини је права посластица дужине десет километара која представља кружну руту која почиње и завршава испред “Олимпијског бара”. Посебно је атрактивно јер Мини трка ове године укључује у вожњу гондолом “Пољице”.

Стартни пакет за све тркаче ове године укључују посебно дизајниране компресспорт мајице, посебног квалитета прилагођеног управо потребама траил тркача, а сви финишери добијају медаље направљене од природних материјала - дрвета и епоксидне смоле. Наградни фонд за најуспјешније је веома озбиљан и износи 15.000 КМ у новчаним и материјалним наградама, сразмјерно распоређен по тежини трке.

Вриједни тим Jahorina ultra trailа ради на припреми стаза, већ је почело маркирање, бирају се најљепши погледи и крајолици за фотографисање, припремљене су богате станице и сваке године прави искораке у организацији, тако да је припремљен и велики број изненађења за такмичаре. На захтјев многобројних тркача отворене су и ласт минуте пријаве које су за трке МАКСИ, Миди и Мини могуће до 18. јула.

Све трке Јахорина Ултра траила 2022. захтијевају поштовање и контемплацију, дубоко понирање у мисли, посматрање себе и свијета око себе. Ови догађаји су мјеста на која тркачи одлазе како би откључали дио себе који још увијек не познају, а који желе да спознају, истражујући свој ум и тијело, а потом се враћајући у друштво као промишљенија особа, духовно и физички. Понекад су мисли које произилазе из ових догађаја добре, понекад бурне, али је задовољство у њиховом превладавању и освајању замишљеног врха неизмјерно.

Спонзори

Спонзори пројекта “Jahorina Ultra trail” су Петрол, м:тел, Samsung, вода “Сара”,Sunnto, БеоСпорт, Coloseum club, Нутрино лаб, Нелт, Еурознак, Bracom, Red Bull, Планет Бајк, Dynafit, Трек, Бест трговине, Шехер пак Сарајево, Nedomex, PharmaSan, хотел “Рајска долина”, општина Рогатица, Мастер Физикал, Sport Vision, Златно Зрно, скијалиште “Ивер”, Туристичка организација Републике Српске, Туристичка организација града Источно Сарајево, Туристичка организација општине Пале, Визион, хотел “Парк”, те хотел “Термаг”. Медијски партнери такмичења су “Глас Српске” и “Независне новине”, “Аваз”, “РСГ радио”, “Антена Сарајево”, “Radi Mix”, “Лилиуму” и “Виво Студију”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана