Најбољи уз најбоље: Mozzart подржао овогодишњи Избор најбољег спортисте БиХ

Mozzart
Foto: Mozzart

Најбољи спортисти Босне и Херцеговине за 2023. годину су пливачица Лана Пудар, стипендиста компаније Mozzart и кошаркаш Џанан Муса. Једногласну одлуку донио је жири 23. избора најбољег спортисте БиХ у организацији Независних новина и Радио-телевизије БиХ.


Избор најбољих домаћих спортиста на спектакуларној манифестацији у Сарајеву подржала је компанија Mozzart. За најперспективнију спортисткињу изабрана је тенисерка Теа Ковачевић, такође Mozzartов стипендиста.

Лана Пудар је и ове године писала историју бх. спорта и пливања. Недавно је освојила бронзану медаљу на сениорском ЕП у Отопенију, у дисциплини 200 м делфин стилом, уз европски јуниорски рекорд. То је Ланина девета медаља ове године са великих такмичења. Постала је трострука јуниорска првакиња Европе и двострука свјетска јуниорска шампионка. У сениорској конкуренцији има још два одличја са Свјетског купа. Испливала је двије олимпијске норме за наступ на Олимпијским играма у Паризу 2024. године. Укупно је пливала 13 финалних трка на великим такмичењима уз подршку компаније Mozzart.

У најужој конкренцији биле су још и бициклисткиња Лејла Њемчевић и теквандоисткиња Ада Авдагић.

Муса је након сјајне прошле године, у којој је изабран за најкориснијег играча шпанске АЦБ кошаркашке лиге у дресу Бреогана, што му је донијело трансфер у велики Реал Мадрид, поново блистао у "краљевском клубу". Бх. репрезентативац је био један од кључних играча "краљевског клуба" на путу ка европском трону са просјеком од 14,8 поена по мечу. Изабран је и у идеалну петорку Евролиге. Такође, другу годину узастопно уврштен је у идеалну петорку шпанске АЦБ лиге. Сјајан је био и у претквалификацијама за Олимпијске игре, гдје је у бх. дресу просјечно убацивао 18 поена.

Међу три најбоља нашли су се и фудбалер Немања Билбија и теквондоиста Неџад Хусић.

Традиционално су додијељене награде у укупно 12 категорија. Епитет најбоље екипе понио је ХШК Зрињски који је освојио дуплу у круну и постао први бх. клуб у историји који је заиграо једну групну фазу УЕФА такмичења. Награда за најбољег тренера заслужено је отишла у руке Горана Граховца, главног тренера феноменалне Лане Пудар. За најперспективнију спортисткињу и најперспективнијег спортисту проглашени су тенисерка Теа Ковачевић, такође Mozzartов стипендиста и талентовани пливач Кенан Драчић. Награда за развој спорта припала је Тениском савезу Републике Српске. Жири је награду за спортски узор овога пута додјелио фантастичном Исмаилу Барлову.

Награде за животно дјело додијељене су прослављеном фудбалеру Сарајева Мирсаду Фазлагићу, чувеном рукометном виртиозу Абасу Арсланагићу, као и човјеку који је писао странице историје рукомета у Херцеговини Јошку Станићу. Награда за животно дјело постхумно је припала фудбалској легенди Вахидину Мусемићу. Награда за најбољу екипу у спорту особа са инвалидитетом припала је репрезентацији БиХ у сједећој одбојци, док је признање најбољег спортисте за особе са инвалидитетом отишло члану одбојкашке репрезентације БиХ Сафету Алибашићу, Срца читалаца „Независних новина" и посјетилаца портала ове године освојио је млади рукометаш Стефан Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана