Мудри(к)ји на “Стемфорд Бриџу”

 Дејан Кондић
Мудри(к)ји на “Стемфорд Бриџу”

ЛОНДОН - Експлодирала је прва, вјероватно и највећа бомба зимског прелазног рока, јер тешко је вјеровати да ће до краја истог неко надмашити цифру коју су “плавци” истресли Шахтјору. Михаило Мудрик прелази у Челзи за 110 милиона евра.

Не само да је у питању бомба прелазног рока, већ и “крађа године” иако је иста тек почела.

Арсенал је обигравао, опипавао пулс, цјенкао се са Шахтјором, а све је то искористио његов градски ривал Челзи и одвео у своје редове најлошије чувану тајну украјинског фудбала.

Тим из Доњецка на крају је добио оно што је желио, минимум 100 милиона евра. Челници украјинског клуба инсистирали су претходних мјесеци на поменутој цифри, стављајући Мудрика у исти кош са Килијаном Мбапеом, Винисијусом Жуниором и Рафаелом Леаом, истичући да 22-годишњи офанзивац не вриједи ништа мање од Ентонија за којег је Манчестер јунајтед издвојио 95 милиона евра. И на крају су истјерали своје. Додуше, фиксно ће добити “тек” 70 милиона евра, док ће остатак Челзи исплати у бонусима.

“Плавци” су донедавно са стране посматрали Мудрика уз још неколико нападача (Нони Мадуеке, Маркус Тирам…), али су се напрасно активирали и преотели Украјинца Арсеналу испред носа. Мудрик је био приоритет “тобџија” у актуелном прелазном року, били су спремни на “Емиратима” да разбију касу за њега (95 милиона евра са укљученим бонусима), али…

Челзијеви емисари отпутовали су у Турску на преговоре са управом Шахтјора који су очигледно били плодоносни. Требало је још само убиједити фудбалера, међутим, када су му из Челзија представили пројекат и нагласили да ће одмах добити улогу стартера, Мудрик је пристао, договорио је услове са двоструким шампионом Европе.

Пресудило је што је Челзи младом асу понудио седмогодишњи уговор, док је Арсенал желио сарадњу на пет година. Сигурно да је и са финансијске стране Мудрик одлично прошао, јер је сад већ бивши фудбалер Шахтјора током читавог прелазног рока на друштвеним мрежама слао сигнале навијачима и управи Арсенала.

Занимљиво је да је Мудрик одиграо само 29 утакмица за вишеструког шампиона Украјине, од тога ове сезоне 12 у украјинској лиги, постигавши шест голова чему је додао седам асистенција. Такође је постигао три гола и подијелио двије асистенције на шест утакмица Лиге шампиона. Дрес репрезентације Украјине носио је осам пута. До сада за национални тим није постигао ниједан гол.

Мудрик иза Лукакуа

Украјинац ће постати друго најскупље појачање у историји клуба са “Стемфорд Бриџа”. Једини скупљи био је Ромелу Лукаку за којег су “плавци” издвојили 113 милиона евра.

Такође постаће и други најскупљи играч плаћен икад у зимском прелазном року. Испред њега је само Филипе Кутињо, за чији аранжман је у јануару 2018. године Барселона платила Ливерпулу 135 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана