Мркаић, Гргић и Ћорић напуштају Борац

ГС
Мркаић, Гргић и Ћорић напуштају Борац

БАЊАЛУКА- Потпредсједник Борца Богољуб Зељковић говорио је прелазном року и плановима клуба, те финансијској ситуацији и дуговањима према играчима.

Фудбалери бањалучког Борца завршили су први дио сезоне у Премијер лиги БИХ на трећем мјесту на табели и отишли на одмор до 10. јануара, када ће почети припреме за наставак такмичења.

У међувремену екипа Винка Мариновића претпрјела је велике промјене, неколицина играча је већ напустила клуб, а још неколико њих ће у наредним данима раздужити црвено-плави дрес.

Управа клуба има пуне руке посла, а о прелазном року и плановима, као и о актуелној финансијској ситуацији у клубу на МОНДО је говорио потпредсједник Богољуб Зељковић.

Он се прво осврнуо на играчки кадар и открио који су још фудбалери на излазним вратима Градског стадиона.

"Имамо већ неколико играча који су напустили клуб, имамо и неколико играча са којима договарамо раскид уговора. Андрић и Гајић су напустили клуб, раније је договорен раскид и са Закарићем и Бегићем. Споразумно је отишао и Милан Спремо, а договарамо раскид сарадње и са Момчилом Мркаићем. Имамо и Дину Ћорића којем истиче уговор 31.децембра обавили смо разговоре и у овом тренутку ближе је да ће нас напустити, него да ће остати. Такође споразумно је раскинут уговор и са младим Иваном Гргићем", рекао је Зељковић и додао:

"Остали играчи који су били у ростеру остају и даље, Кулашин је ту, има уговор још двије и по године. Након анализе првог дијела са тренером Мариновићем, одлучили смо да направимо одређени рез у играчком кадру, тако да не рачунамо више на играче који се или не уклапају у амбиције, или се нису снашли, или су жељели сами да оду. Споразумно смо се разишли и сада нам предстоји склапање екипе за наставак сезоне.

Борац је у међувремено довео и два појачања, стигли су Сергеј Дојчиновић и Иван Лагунџић, а ускоро се очекује још нових играча у екипи Винка Мариновића.

„Што се тиче осталих позиција са шефом и спортским сектором смо договорили да ћемо тражити једног одбрамбеног играча, једног везног, крило и једног нападача . Имамо доста играча на радару, обављамо разговоре, није још ништа конкретно, али надам се да ћемо у наредним данима моћи да саопштимо име новог играча. Покушаћемо да пронађено и два, три играча да попунимо ростер са заштићеним годиштем како би тренер имао већи избор са тим У21 играчима. Имамо и преговоре са једним врло талентованим играчем из БИХ који не игра у БИХ, већ једној великој регионалној екипи. Још је то далеко од реализације, али колико је далеко, толико је и Близу".

 

Треба нам контиунитет

"Оно с чиме сигутрно нисмо задовољни је да смо птореклих година мијењали доста тренере и играчки кадар. Надамо се да ће Винко остати дуже, постоји жеља и с наше и његове стране, а први дио је добро функционисало откако је преузео и испунио је наша очекивања. Формирали смо и скаутинг службу која прати и ниже лиге како у БИХ тако и у региону и надам се да у наредном периоду да ће бити мање тих честих одлазака и долазака".

Претходних дана говорило се о повратку Алмедина Зиљкића у Премијер лигу БИХ. Бивши фудбалер Борца помињао се као појачање Сарајева али писало се и о интересовању црвено-плавих.

"Зиљкић има још пола године уговор са Олимпијом, у контакту смо са њим, он је заслужио да му врата Борца увијек буду отворена. Он јесте наша жеља , Зиљкић је и говорио да му је Борац прва опција уколико се одлучи за повратак у БИХ, међутим, мислим да у овом тренутку то није реално, нити је реално да он оде у Сарајево, што су биле неке медијске спекулације", истакао је Зељковић.

Актуелна тема су и дуговања, посебно након објава Синдиката професионалних фудбалера „Независност“ из Србије, те Синдиката професионалних фудбалера у БИХ који су прозвали бањалучки клуб због дуговања играчима.

"Када говоримо о финансијама морамо да напоменемо да смо у посљедњих 4-5 година ријешили дуговања, која нису нека мала, него милионска дуговања који су годинама правили проблем клубу. Морали смо да рјешавамо прошлост, а морамо и текуће обавезе. Направили смо низ капиталних инвестиција, од хибридног терена који је био пројекат ФСБХ, за који смо ми такође издвојили 550.000КМ. Промијенили смо рефлекторе, ставили бројаче карата, у сарадњи са атлетичарима урађена је и атлетска стаза, постављен је нови семафор, доста ствари на стадиону је урађено", рекао је Зељковић и потврдио да клуб дугује играчима плате, али да ће оне бити исплаћене већ наредних дана.

"Када су у питању тренутне обавезе тачно је да дугујемо плате од јула, то нико не спори, и стојимо иза тога. С друге стране имамо обезбјеђен буџет, али је наш систем финансирања такав да не добијамо средства на мјесечном нивоу, већ квартално или периодично и због тога обавезе нису испуњаване мјесец за мјесецом. Клуб тако функционише већ, четири-пет година и како добијамо приливе тако рјешавамо обавезе. Што се тиче дуговања, натписа и прича, тачно је да се дугују плате, али очекујемо до Нове године, а ако не дотад онда у први данима сљедеће године прилив и ријешићемо све обавезе за 2022. годину и почећемо 2023. годину чисти", истакао је Зељковић.

Он је додао да играчи који долазе у клуб и који су ту знају како клуб функционише и да ће на крају бити исплаћени.

"Они знају да је то могуће са се деси да има кашњења, али да увијек дође тренутак и да ми то исплатимо. Понављам, тачно је да дугујемо пет-шест плата, али то ће да буде ријешено у наредним данима“.

Зељковић је признао да је елиминација од Б36 Торшавна са Фарских острва била велики неуспјех, како у спортском, тако и у финансијском смислу.

"Морамо бити свјесни и да смо направили велики кикс на почетку сезоне када смо елиминисани у првом колу квалификација за Конференцијску лигу и тада смо остали без значајних финансијских средстава које смо планирали. Екипа коју смо имали, коју имамо и коју ћемо ићи не задовољава се само тим да изборимо Европу. Три године заредом смо изборили Европу, ове године нам је циљ да то учинимо и четврти пут, али желимо и неки искорак, а не да испаднемо одмах у првом колу. С обзиром колико је уложено у екипуи, имена играча, нисмо смјели дозволити да испаднемо од екипе са Фарских оствра. С обзиром какав је даље био жријеб може се рећи да су играчи и ми само себи направили медвеђу услугу", закључио је Зељковић, пише Мондо.

Фудбалери Борца тренутно су на паузи, а за 10. јануар заказана је прозивка, коју ће обавити Мариновић и његов стручни штаб.

Планирано је да црвено-плави прве двије седмице раде у Бањалуци, током којих ће одиграти пријатељску утакмицу са Слогом Меридиан. Након тога Бањалучани ће отпутовати у Анталију, гдје ће радити 15-ак дана и одиграти три или четири припремне утакмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана