Модрича трчи за здравију Српску

Дејан Кондић
Модрича трчи за здравију Српску

МОДРИЧА - Поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, у Модричи ће по седми пут бити организована спортско-рекреативна активност под називом "Модрича за здравију Српску: 32 километра за 32 године Републике", у којој Модричани и гости из других општина трче онолико километара колико Република Српска слави година.

Обиљежавање Дана Републике Српске промоцијом трчања започела је неформална група грађана 2018. године, када су истрчали 26 километара поводом 26 година Републике Српске. Из те, неформалне групе грађана настало је Удружење грађана “Атлетско рекреативни клуб” Модрича, који окупља заљубљенике у трчање и бављење спортом.

- Ова спортско-рекреативна активност започета је спонтано још 2018. године, када смо жељели као појединци да дамо свој допринос обиљежавању овог значајног датума за све становнике Републике Српске. Наша основна идеја је да здрава популација са здравим животним навикама представља основу развоја једног друштва, као и један од темеља биолошког опстанка једног народа - истакао је Данило Васиљевић испред организатора трке, АРК Модрича.

Трка за здравију Српску првенствено промовише рекреативни карактер и није такмичарског карактера. Учесници трче заједно у групи и у складу са својом физичком спремом учествују у читавом дијелу или једној мањој дионици.

Најспремније учеснике представљају активни тркачи, маратонци који континуирано током читаве године учествују на великом броју спортских догађаја и остварују запажене резултате.

Посебно је значајно истаћи да сваке године у догађају учествује све већи број младих спортиста који трче један дио трасе. У претходних шест издања на догађају је учествовало око двије стотине учесника из Модриче, сусједних општина, али и гостију из Србије и Аустрије, који су посебно за ову прилику долазили у Модричу и својим учешћем подржавали чланове АРК Модрича.

Као и сваке године старт И циљ спортске активности је на Тргу др Милан Јелић И трчи се кроз пет градских мјесних заједница.

Почетак трке је заказан за осам часова, а планирани завршетак око једанаест часова, када започиње и центрлно обиљежавање Дана Републике Српске у Модричи. - Учешће на догађају је бесплатно за све учеснике и сви који учествују у читавој трци или једном њеном дијелу на крају ће добити учесничку медаљу као успомену на овај за нас веома значајан и драг догађај – додао је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана