Мо Фарах доведен у Велику Британију као роб

ГС
Foto: Агенције

Легендарни британски атлетичар Мо Фарах открио је јавности своју тешку животну причу.

Освајач чети олимпијске златне медаље и шестероструки свјетски првак на пет и десет километара, шокирао је признањем за ББЦ да је био жртва трговине људима те присилно доведен у Уједињено Краљевство, гдје је морао да буде слуга!
Име Мохамед Фарах дали су му људи који су га и довели из Џибутија. Његово право име је Хусеин Абди Кахин.
Из Џибутија у Уједињено Краљевство довела га је њему непозната жена кад му је било девет година. Био је присиљен да се брине за дјецу неке породице.

"Годинама сам потискивао сјећање на то, али не можете то потискивати заувијек", рекао је Фарах који је раније тврдио да је у Уједињено Краљевство стигао с породицом као избјеглица из Сомалије.

Сад тврди да његови родитељи никад нису били у Уједињеном Краљевству те да његова мајка и двоје браће живе на породичној фарми у Сомалиленду.

С четири године остао је без оца, који је убијен.

Кад му је било осам или девет година, одведен је из свог дома те пресељен код једне породице у Џибутију.

Завршио је у Уједињеном Краљевству, гдје га је одвела жена коју никад раније није видио, наводи ББЦ.

Рекла му је да га води к његовој породици у Европу и поручила му да се одсад одазива на име Мохамед, које је писало у лажираним папирима с којима је и завршио тамо.

"Преда мном је поцијепала те папире и бацила их у кош за смеће. Знао сам да сам у проблему", присетио се Фарах тренутка који је услиједио кад је стигао у Лондон.

Морао је да чисти кућу и пази на дјецу, рекао је и додао да је то био услов да добије храну те да му је жена запријетила да о свему мора да ћути ако жели икад више да види своју породицу.

Годинама му је било забрањено да похађа школу.

Често се закључавао у купатило и плакао, а истиче и да је једини излаз у цијелој ситуацији видио у томе да изађе из куће и трчи.

Ствари су се за њега почеле окретати набоље кад је у школи почео да трчи те учитељу признао ко је и одакле је.

Услиједио је позив социјалној служби и био је премјештен код једне сомалијске породице.

ББЦ је неуспјешно покушао да контактира жену која је данас атлетску легенду без његовог пристанка довела у Уједињено Краљевство, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана