Мирослав Беницки, генерални директор РК Цеље Пивоварна Лашко: Управа се не мијеша у струку

Дарко Драгичевић
Мирослав Беницки, генерални директор РК Цеље Пивоварна Лашко: Управа се не мијеша у струку

БАЊАЛУКА – Генерални директор Рукометног клуба Цеље Пивоварна Лашко Мирослав Беницки открио је организацију словеначког тима који са пуно успјеха игра у Лиги шампиона.

Наиме, овај словеначки тим је био шампион Европе 2004. године, а након тога и даље је готово редован учесник најелитнијег такмичења, иако се буџетом не може такмичити са најбољим тимовима у Европи. Упркос томе имали су неколико значајних резултата у протеклим годинама.

Цеље је постало познато као средина која је одлична за афирмацију младих рукометаша па су тако довели и Луку Перића из бањалучког Борца. Беницки је открио да је буџет клуба 1,7 милиона евра, те да нема подршку државе (забрањено прописима Европске уније), ни града, осим око кориштења дворане.

Беницки истиче да највећи дио буџета, око 70 одсто, долази управо од спонзора, док се преостали дио пуни из чланарина око 15 одсто, те продаје сувенира и улазница (15 %)

- Највећи дио буџета попуњавају наши спонзори. Пратимо европске трендове око спонзорисања, а наш главни продукт је свакако Лига шампиона. Ту смо у излогу најбољим фирмама и настојимо да пронађемо спонзоре са свих страна Европе и да им будемо прихватљиви, како цијеном рекламе, тако и оним што нудимо. Оно што нас одваја од других је чињеница да не долазимо на преговоре са конкретним цифрама око сарадње, већ настојимо да пронађемо најбоље рјешење за промоцију спонзора и клуба. Поред главног спонзора, имамо велики број мањих у платном распону од 30.000  до 50.000 евра, а затим и оне мање од 20.000 до 30. 000 евра. Једноставно све је ствар договора и наши спонзори увијек могу да знају на шта могу да рачунају - објаснио је Беницки.

Главни спонзор клуба је Пивоварна Лашко, али у тиму су и златни спонзори, сребрни спонзори, као и партнери. У Цељу истичу да је сваки спонзор добродошао, а да фирме из Европе које воле и улажу у рукомет посебно цијене однос који словеначки тим има према њима, као и цијене реклама које су ниже него код осталих екипа које играју најјаче такмичење. Менаџер Цеља истиче да је кључ свега однос према спонзорима, власницима сезонских карата.

- Често говорим како ми не можемо да гарантујемо успјех, титуле и сваке сезоне квалитетне резултате и то је истина. Једноставно некад недостатак среће, неки промашај, не дај Боже повреда играча утиче на коначан резултат и нико не може да гарантује титулу или побједу. Оно што можемо да утичемо је да сваки спонзор осјети да је уважен и цијењен у нашем клубу. Да се осјети да је битан и да буде поносан што је уз нас. Трудимо се да им обезбиједимо значајну улогу, да их промовишемо на друштвеним мрежама. Такође наша ВИП ложа има важну улогу јер се ту спонзори осјећају лијепо и уживају - додао је Беницки.

 

Камп за промоцију

Такође, клуб води веома рачуна о камповима на којима бораве млађе категорије. У зависности од узраста броја тренинга чланарина је 40, 50 или 60 евра.

- Имамо камп у Изоли који одлично функционише већ годинама. Ту не промовишемо само напредак дјеце у рукомету, већ и здрав начин живота и правимо позитивну причу. Сваки дан на кампу дјеца имају бројне додатне занимљивости, а све то наш маркетинг испрати на прави начин. Сваки дан имају бројне објаве, а дјеца и родитељи су задовољни. Једноставно кад виде како дјеца уживају у раду, да су насмијани на сликама и видео-материјалу онда се ствара интеракција са њима и није им жао одвојити новац за то. Тај позитиван глас који прати камп нам доноси велику заинтересованост.

Он истиче да је управо ВИП ложа са 155 мјеста, главни приход клуба. Спонзорима се настоји обезбиједити лијеп осјећај прије, током и након меча и да они буду поносни на то што су дио словеначког клуба. Треба им омогућити само да се осјећају лијепо.

- Не треба ту тежити никаквим посебним захтјевима. Из искуства ћу вам навести да су најједноставнија јела уз добар концепт и уважавање људи кључ до успјеха. Ево конкретан примјер. Наши спонзори у ВИП ложи су били одушевљени када су за поклон добили лијепо упаковану јабуку са сјајном поруком. То је ситница, али се о том поклону дуго причало. Такође један од спонзора је донио свјежу пршуту који су резали и почастили спонзоре током мечева. Те ситнице и знакови пажње пуно значе да они остану уз нас годинама. Виде да им је стало до њих и до тога да се клуб промовише на прави начин - додао је Беницки.

Затим је упознао и са организацијом клуба.

- Управни одбор има седам чланова и они се не баве стручним стварима. Не мијешају се у рад тренера, већ је њихов главни задатак да обезбиједе новац за функционисање клуба. У сениорском тиму имамо седам чланова стручног штаба који су задужени за стручни рад. Поред овога у клубу ради још 13 тренера са млађим категорија а од којих су три професионалци. Генерални директор (управо Беницки) је професионалац, док имамо и менаџера за друштвене мреже којем смо омогућили додатну зараду. Управни одбор се састаје једном мјесечно док ми оперативци имамо састанак једном седмично на којем се договарамо шта и како радимо - објаснио је генерални менаџер.

Посебна пажња у ово вријеме мора да се обрати на друштвене мреже. Наиме, млади већину времена проводе на телефонима тако да клуб мора све да уради како би им се приближио

- Јако битно је да се ради квалитетно на друштвеним мрежама. Хтјели ми то признати или не, млади висе на телефонима и морамо да пронађемо начин да их привучемо да дођу на мечеве. Због тога објаве на друштвеним мрежама морају да буду занимљиве да их привуку и да имамо интеракцију са њима. Значи да то нису само сувопарне бројке или објаве већ да се они заинтересују и да учествују у расправама, наградним играма, шта би вољели да виде на терену прије меча и слично. Код нас ради момак по уговору којем је ово додатна зарада и не кријемо да за његов рад плаћамо мјесечно 400 евра - истакао је челник Цеља.

Добробит од друштвених мрежа није само у привлачењу младих већ и у промоцији спонзора.

- Спонзорима, посебно оним већим, су те бројке веома важне. Зато настојимо да на друштвеним мрежама немамо само објаве наших вијести и резултата већ да кроз њих промовишемо спонзоре. На примјер, кад негдје путујемо тагујемо спонзора који нам обезбјеђује воду или храну. Има милион начина на који лијепо можете да упакујете све то да се види спонзор а и да клуб има корист од тога. Свака иновативност је добродошла. Тако је један бренд код нас потписао уговор и од њега добијамо поклоне за млађе категорије (школски прибор). Све што су они тражили је да приликом потписа уговора стоји лого њихове фирме и слика оловке на коју кликнеш и идеш на њихов сајт - објаснио је менаџер.

Основни проблем клуба је како привући волонтере. Наиме, клубови којима је рукомет у крви попут Скандинаваца и Нијемаца немају тај проблем. А све мора да буде одлично организовано како би навијачи опет дошли на меч.

- Старије генерације су навикле да долазе на мечеве, али млађе морамо да привучемо. Покушавамо да у сарадњи са спонзорима организујемо разне акције прије, током и након мечева, тим бројним активности настојимо да привучемо комплетне породице. Наши спонзори такође користе могућности у дворани да се промовишу и да кроз игру дјеца пожеле да опет дођу на наше мечеве, а да они постану препознатљиви. Оно што нама недостаје у односу на европске клубове су волонтери. Једноставно Скандинавци имају ту традицију и код њих није проблем наћи 50-60 волонтера да раде током меча док код нас то нажалост није случај. То се мора платити и клуб ту издваја значајан новац.

Клуб настоји да дио средстава обезбиједи и продајом сезонских улазница. Она за читаву сезону износи 110 евра, али дио новца иде и другим клубовима у Цељу.

- Ми настојимо да покажемо одговорност према свом граду и нашим спортским пријатељима. Годишње продамо око 800 сезонских по цијени од 110 евра, а те улазнице важе и за мечеве женског рукометног и кошаркашког клуба, а њима иде и дио прихода од тога (по 10 евра за оба клуба од сваке улазнице). Можда смо ми ту на финансијском губитку, али желимо да помогнемо наше градске клубове да и они осјете да имају подршку те ће некад и људи који више воле кошарку доћи и на наше мечеве. Заједнички пројекти стварају лијепу слику, то цијене и наши суграђани, а ми се договарамо око термина мечева да се не преклапају и имамо заједничке акције па онда људи више цијене све клубове. Кад виде те лијепе примјере сарадње, онда то ствара добар примјер. Такође настојимо да имамо људски однос са нашим навијачима. Иако је сезонске карте могуће послати на кућну адресу, ми ипак настојимо да власници дођу у клуб, добију поклон, попричамо са њима и покажемо да су нам они веома битни. Да су једноставно дио клуба и да цијенимо то што они купују сезонске сваке године.  То су људи који ће доћи на све мечеве, који воле клуб и тражимо начин да им се на неки начин одужимо - поручио је главни административац клуба.

Цијена карата

Беницки је открио и да су цијене карата веома популарне и прихватљиве.

- Клуб настоји да омогући и куповање јефтинијих дневних улазница. Тако се улазнице за домаће мечеве могу купити за шест евра седам дана прије меча,  у току седмице у којој се игра утакмица карта је седам, а на дан утакмице осам евра. Слична је продаја и за Лигу шампиона, али су цијене 10 (седам дана прије), 12 (дан пред меч) и 14 евра (на дан утакмице) - објаснио је менаџер

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана