Министарство породице, омладине и спорта: Нема нетранспарентног финансирања

Дејан Кондић
Министарство породице, омладине и спорта: Нема нетранспарентног финансирања

БАЊАЛУКА – Претходних дана дигла се права хајка на минстра породице, омладине и спорта Републике Српске, Селму Чабрић од стране неких клубова. Тим поводом огласили су се из ресорног министарства саопштењем, које преносимо у цијелости.

- Министарство породице, омладине и спорта поводом информација које су се појавиле у јавности у вези са финансирањем спортских савеза и клубова, обавјештава јавност да је дошло до погрешног тумачења чињеница и да нема нетранспарентног финансирања нити укидања пројеката које Министарство реализује више од 20 година, попут Малих олимпијских игара Републике Српске. Када је ријеч о финансирању врхунског спорта у Републици Српској, Министарство породице, омладине и спорта је са позиције текући грант за врхунски спорт на којој је имало на располагању 20.750.000,00 КМ закључцима Владе Републике Српске и текућим захтјевима исплатило средства у износу од 14.000.000,00 КМ Тениском савезу Републике Српске за тениски турнир „Српска опен“, Фудбалском клубу „Борац“ Бања Лука 4.600.000,00 КМ, Фудбалском клубу „Слога“ Добој 1.000.000,00 КМ, Фудбалском клубу „Радник“ из Бијељине 400.000,00 КМ, Кошаркашком клубу „Борац“ из Бањалуке 300.000,00 КМ, Мушком рукометном клубу „Слога“ из Добоја 350.000,00 КМ, док је за финансирање осталих спортских колектива Министарство на располагању имало 100.000,00 КМ, које су распоређене у складу са важећим актима која регулишу област спорта. Значајна средства у претходне четири године добио је и Рукометни клуб „Борац“ Бања Лука, а ријеч је о износу од 1.548.900,00 КМ - наводи се у саопштењу.

Из свега наведеног, додаје се даље, јасно је да је већина средстава која је Министарство породице, омладине и спорта имало на располагању у буџету, утрошена на основу одлука које је Владе Републике Српске сматрала приоритетним и значајним за Републику Српску.

- Истовремено када је ријеч о финансирању Малих олимпијских игара, највећег школског спортског такмичења, Министарство породице, омладине и спорта је на располагању имало 303.050,00 КМ и све обавезе према школама и координаторима су унесене у систем, и исплате се даље врше путем Трезора. Министарство је спремно да разговара са свим спортским организацијама и савезима аргументовано, а не путем медија и тако ће се и убудуће понашати. У отвореном разговору анализираћемо уложена средства и остварене резултате, па да јавност има јасан увид у резултате рада и институција и спортских организација – стоји у саопштењу Министарства породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана