Министарство породице, омладине и спорта демантовало оца бањалучког пливача: Лекић није ни тражио подршку

Г.С.
Министарство породице, омладине и спорта демантовало оца бањалучког пливача: Лекић није ни тражио подршку

БАЊАЛУКА - Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске демантовало је оптужбе Бранислава Лекића, оца пливача Јована Лекића, у вези са расподјелом средстава за одлазак на Свјетско првенство.

Бранислав је објавио пост на друштвеним мрежама у којем је критиковао министарство након што је прочитао да је подршку за наступ на Свјетском првенству у Фукуоки (23 - 30. јула) добио пливач Ади Мешетовић којем је за пут потребно 13.000 КМ. Лекић иначе има испливане три Б норме и најбољи резултат у БиХ у мушкој конкуренцији, док Мешетовић има једну.

- Довели су конкуренцију са свих страна свијета и опет је Јован био најбољи пливач у четири дисциплине. Опет оборен рекорд БиХ стар 9-10 година. И онда Министарство породице, омладине и спорта обећа неком ко није ни близу нашег нивоа подршку од 14.000 КМ и све то док ми чекамо 1.500 КМ које су нам обећане у јануару, али их никако нема на нашем рачуну јер министарство као нема паре! Питам јавност и министарство како то да за лошијег пливача, који чак и није Бањалучанин нити је из Републике Српске, има десет пута више пара него за Јована, питање је сад!? Мени не преостаје ништа друго него да се најавим код предсједника Милорада Додика и да њега лично питам у чему је проблем, јер очигледно је да гђа министарка Селма Чабрић не зна ко и колико подршке у пливању заслужује! Или можда госпођа министарка ипак зна и има неки само њој познат критеријум по којем некоме може дати 14.000 КМ, а да то никако није заслужио!? Ево питам спортску јавност БиХ докле више лактање по министарствима, докле више лажи и обмане, докле више мислите лагати и измишљати резултате!? Имате ли мјеру, образ и част! Ово вам неће проћи овако, кунем се - закључио је Лекић у писму које је објавио и на “Фејсбуку”.

Одмах је стигао и одговор министарства, који је демантовало наводе.

- Обавјештавамо јавност да су тврдње Бранислава Лекића неистините те да Јован Лекић има обезбијеђен и финансијски регулисан одлазак на Свјетско првенство у Јапан који финансира Свјетска пливачка федерација (ФИНА) преко савеза БиХ, док Ади Мешетовић мора самостално да обезбиједи средства. Знајући наведено, министарство је обећало подршку Мешетовићу да бисмо имали два пливача из Републике Српске на великом спортском такмичењу, јер нам је важно да се што већем броју наших спортиста пружи могућност да наступају на међународној сцени и представљају Републику Српску. Нетачни су наводи о износу којим господин Лекић спекулише, јер говори о укупном износу, а министарство ће једним дијелом учествовати у подршци за одлазак на СП. Јовану Лекићу никада и ни на који начин министарство није нанијело неправду, напротив. Овај млади спортиста је, због остварених резултата, имао финансијску и сваку другу подршку и био је наш стипендиста док није утврђено да је користио допинг и због тога био суспендован. Он подршку за одлазак у Јапан није ни тражио. Вјероватно знајући да му је обезбијеђена подршка и да је одлазак на такмичење осигуран, али тај дио је Бранислав Лекић изоставио из свог обраћања - наведено је у саопштењу министарства.

Тренер Борца Жељко Панић такође је изненађен оптужбама.

- Јован Лекић, као и Лана Пудар имају обезбијеђена средства за одлазак на Свјетско првенство преко Пливачког савеза БиХ. Нама је обећана подршка министарства, али новац нисмо и нећемо одмах добити, тако да ћемо морати прво да га позајмимо па вратимо кад добијемо та средства. Ми у наредна два дана морамо да платимо авионске карте, а затим у року од 10 дана и смјештај који је ужасно скуп. Ади иде сам на такмичење, управо да бисмо смањили трошкове. Учешће на Свјетском првенству је услов у борби за Олимпијске игре и борим се да мој пливач наступи у Фукуоки, јер је то сан сваког спортисте. Заиста се нешто мора промијенити у будућности, јер ови млади људи заслужују подршку.

Уплате

Министарство је такође навело да је Лекић имао подршку у прошлом периоду и навело:

- У 2021. години одобрена су му средства у износу од 8.000 КМ, а подршка је изостала у периоду у којем је трајала суспензија због допинга. По окончању процедуре, када је добио одобрење да се поново такмичи, Јован Лекић је обавијештен да ће и у будућности имати подршку министарства - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана