Милош Шатара освојио титулу са Шахтјором из Солигорска: Предрасуде о Бјелорусији не постоје у пракси

Дарко Пашагић
Милош Шатара освојио титулу са Шахтјором из Солигорска: Предрасуде о Бјелорусији не постоје у пракси

ГРАДИШКА - Од Градишке, преко Лучана до Солигорска тако би се могао описати фудбалски пут Милоша Шатаре, који је у јулу 2021. године постао члан шампиона Бјелорусије Шахтјора.

Иако је у Солигорск дошао у полусезони, јер се у Бјелорусији игра по систему прољеће-јесен веома брзо се уклопио и постао важна карика клуба, који је другу годину заредом првак ове земље.

- Пошто је код нас била љетна пауза нисам дошао у потпуности спреман и пропустио сам неколико мечева на почетку, а онда сам се усталио у првој постави. Одиграо сам 12 утакмица и иако највише играм као штопер успио сам да постигнем два гола и упишем двије асистенције - рекао је Шатара.

Овај 26-годишњи младић каријеру је започео у Козари, гдје је прошао све клупске селекције, да би 2015. године прешао у редове лучанске Младости, гдје се задржао шест година.

- Искрен да будем нисам очекивао да ћу у Лучанима остати толико дуго. Истина, у међувремену је било неколико понуда, трансфери су били близу реализације, али се нажалост све у посљедњи час изјаловило - наставио је Шатара.

А, онда је љетос стигла понуда да каријеру настави у Бјелорусији.

- Менаџер ми је рекао да се сигурно нећу покајати и послије неколико дана размишљања одлучио сам да прихватим, јер се радило о екипи која игра на европској сцени. Бјелорусија је за мене била потпуна непознаница, али ево већ сада могу да кажем да се нисам покајао. Вјерујем да ће играње у Шахтјору за мене бити одскочна даска у каријери и сигуран сам да ћу у будућности заиграти у још већем клубу - самоувјерен је штопер Шахтјора.

За његов садашњи клуб са правом се може рећи да је права “југо-колонија”, јер поред њега са простора бивше Југославије у Шахтјору игра још шест фудбалера.

- Прве дане у новој средини олакшали су ми Никола Антић и Игор Ивановић, који су већ били у клубу. Сада су ту још двојица Срба Алекса Пејић и Ђорђе Ивановић, Хрват Дарио Колобарић и Словенац Тин Вукманић. Слободно вријеме највише проводимо заједно и по том питању све је у најбољем реду - нагласио је Шатара.

БАТЕ Борисов је био неприкосновен у првенству Бјелорусије од 2006. до 2018. године, онда је титулу освојио Динамо Минск, а наредне двије Шахтјор.

- БАТЕ је сигурно највећи клуб, али у овом тренутку одлично им парирамо и уз њих смо најорганизованија средина. Чак мислим да у овом тренутку имамо далеко бољи тим од њих и да не треба да чуди што смо им на крају првенства побјегли десет бодова. У прошлој сезони Шахтјор се није прославио у Европи, али очекујем да ове године буде далеко боље. По мени није реалност да се дочепамо групне фазе Лиге шампиона, али да заиграмо групну фазу Лиге конференција, можда чак и Лиге Европе. Ка том треба да стремимо и вјерујем да можемо успјети - наставио је Градишчанин, који има уговор до краја 2023. године.

Иако Бјелорусију многи повезују са диктатуром предсједника Александра Лукашенка, он истиче да је све то превише надувано у медијима.

- Мислим да ту има и доста предрасуда, али оно што могу да кажем да је Бјелорусија стварно уређена држава по свим сегментима. Стварно за ових пола године нисам осјетио никакав притисак по том питању. Не видим ни да неко други има проблеме због тога или неслагања са политичким врхом земље. Можда чак има више демократије него негдје друго. Рецимо, у Бјелорусији вакцинисање против вируса корона није обавезно, већ је слободан избор, с тим да се препоручује свима оним који путују у иностранство. Тек сада када је завладала зима, маске су постале обавезне у затвореном простору, док то није био случај љетос када сам дошао. Чак и број заражених је далеко мањи него у неким много развијенијим земљама - рекао је Шатара, који ће већ 10. јануара бити у Солигорску, јер тог дана почињу припреме за наредну сезону.

У Солигорску фудбал је спорт број један, а одмах иза њега је хокеј.

- Ова два спорта по интересовању су чак ту негдје, не само у Солигорску, већ и у цијелој Бјелорусији. Уз њих веома популаран је и рукомет, поготово што је Мешков Брест редован учесник Лиге шампиона - истакао је на крају Шатара, који је додао да су људи у Бјелорусији слични нашима, увијек расположени да помогну и веома гостољубиви.

  Првак са Козаром

Милош Шатара је још као кадет освојио титулу и то у сезони 2011/12. када су Градишчани били шампиони БиХ.

- Била је то сјајна генерација. Са својим некадашњим саиграчима сам у контакту и када сам год у прилици, односно када сам код куће обавезно се окупимо и евоцирамо сјећања на тај успјех - нагласио је Шатара.

Репрезентација

Милош Шатара је играо за млађе селекције БиХ, али никада није добио позив да заигра за А селекцију.

- Полако долази до смјене генерације у репрезентацији и вјерујем да ћу у некој од наредних репрезентативних акција бити позван - истакао је Шатара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана