Милко Ђуровски прогнозира 167. дерби за “Глас Српске”: Звезда добија, Катаи рјешава

Дејан Марић
Милко Ђуровски прогнозира 167. дерби за “Глас Српске”: Звезда добија, Катаи рјешава

МАРИБОР - “Лоши дечко” српског фудбала Милко Ђуровски вјерује да Црвена звезда има бољу екипу од Партизана и да је ближа побједи у 167. вјечитом дербију који је заказан за суботу, од 18 часова. Како каже, човјек одлуке могао би да буде Александар Катаи.

Ђуровски је био јунак “црвено-бијелих” током осамдесетих година прошлог вијека. А онда је, практично преко ноћи, постао антихерој, издајица која је промијенила клупске боје и отишла у комшилук.

Некада сјајни нападач врло добро зна како је играти за једне и за друге, давати голове и радовати се са армијом навијача. И, по његовом мишљењу, Звезда је овог пута у предности из више фактора - квалитетнијег ростера, форме, мотива и чињеница да игра на “Маракани”.

Не треба заборавити ни податак да је Партизан прољећне битке почео са пет корака предности у односу на комшије. Сада је ситуација значајно другачија, јер актуелни шампион има два бода вишка и са новом побједом би ударио темељ одбране титуле.

Човјек који за себе каже да га “гробари” воле, а “делије” барем поштују, сматра да би управо тај мотив могао погурати ученике Дејана Станковића ка циљу.

- Пратим све. У току сам. У овом моменту Црвена звезда има бољу екипу. “Црвено-бели” ми некако делују позитивније на терену. У успону су форме, мотивисанији након што су преокренули стање на табели, имаће подршку својих навијача... Због свега наведеног су фаворити. Партизан, чини ми се, има неких проблема. Каквих тачно, нисам сигуран. То је најбоље показао двомеч са Фејенордом. Више ствари је на страни домаћина, али дерби је дерби. Никад се не зна - почео је Ђуровски причу за “Глас Српске”, уз констатацију да су у његово вријеме дербији били тотално другачији.

Наш саговорник је истакао да, с обзиром на значај утакмице, не очекује спектакуларан фудбал, иако би волио да види голеаду на стадиону “Рајко Митић”:

- Звезди би и реми вероватно одговарао, јер има бодовну предност. Зато Партизан мора да крене да добије. Да сам на месту Александра Станојевића, кренуо бих од првог минута на све или ништа. Мада, чињеница је да је Партизан одувек тешко добијао мечеве на “Маракани”. И када сам ја играо, његови фудбалери као да су се плашили и имали превише респекта.

Оба стратега на терен ће послати тешку артиљерију, најбоље што имају у својим редовима. Звезда ће се уздати у офанзивни трозубац Александар Катаи - Мирко Иванић - Охи. У Партизану ће, с друге стране, све очи бити упрте у Рикарда Гомеша.

- Волим да гледам Катаија, много лепо игра. Он је најбољи фудбалер Звезде. По понашању на терену, некако је највише сличан мени. Кад ми се играло, играо сам. Кад није, нисам. Мени се чини да је и он такав. И да може да реши дерби. Звезда може да рачуна и на Мирка Иванића. Код Партизана ми се највише допада нападач Рикардо Гомеш. Од њега и Катаија очекујем највише.

Ђуровски је похвално говорио о тренерима вјечитих ривала Дејану Станковићу и Александру Станојевићу. Па ипак, замјерио им је испадање са велике сцене:

- Станковић ради супер што се мене тиче. Станојевић исто тако. Ни један ни други на располагању немају довољно квалитетних играча да гурају добро на свим фронтовима. Међутим, мислим да су морали да прођу и Ренџерс и Фејенорд. С те стране нисам задовољан, али то је фудбал. Кад се све заврши и подвуче црта, онда ћемо видети ко је шта радио.

Наш саговорник је изразио жаљење што и ово фудбалско прољеће карактеришу константе прозивке с обје стране које пречесто излазе из спортских оквира. На питање хоће ли таквим навикама икада доћи крај, јасно је одговорио:

- Не. Никада се томе неће стати у крај. Ко ће? Када сам тренирао Славију указивао сам на то да се пуно утакмица намешта у БиХ. Људи затварају очи. Ћуте. На Балкану је већином тако. Мислимо да смо најпаметнији, али сами себи јаму копамо. Волим ја и Звезду и Партизан. Али зашто сваке године они морају да буду први и други? А трећи да каска 20 бодова. Зашто не може као у Словенији, да титуле освајају Мура, Цеље, Марибор, Олимпија, Копар... - запитао се Ђуровски, уз закључак како се нада да ће се све кад-тад сазнати, а одговорни за нечасне радње одговарати.

Распоред

Фудбалски шампионат Србије овог викенда улази у трећи круг, а на програму су сљедећи мечеви, субота: Чукарички - ТСЦ (14 часова), Младост - Пролетер (16), Црвена звезда - Партизан (18), недјеља: Спартак - Нови Пазар (14), Колубара - Металац (16), Војводина - Напредак (18), играно у петак: Радник - Раднички 1923 (16.30), Раднички (Н) - Вождовац (19).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана