Миљковићу пол позиција и рекорд стазе у Монци

Танјуг
Миљковићу пол позиција и рекорд стазе у Монци

МОНЦА - Најбољи српски аутомобилиста још једном је исписао историју, након што је у квалификацијама за данашњу трку Европског Клио купа у Монци поставио рекорд стазе у чувеном „Храму брзине“.

Овог викенда у Монци се возе посљедње двије трке у сезони Европског Клио купа. Никола Миљковић успио је да обезбиједи прву стартну позицију у квалификацијама за суботњу трку, а његово достигнуће још више добија на значају, јер је поставио нови рекорд стазе у Монци.

Никада нико од учесника овог изузетно конкурентног такмичења, у којем поред Николе Миљковића (10. у генералном пласману), од ове сезоне успјешно наступа и млади Никола Тошић (14. у генералном пласману), није остварио бржи круг у „Храму брзине“ од српског аса.

Миљковић је током квалификација извео стазу дугу 5.793 метра за два минута, десет секунди и шест стотих дијелова (2:10.600).

Неки се са тиме нису лако помирили, па је одмах затражена провјера регуларности Миљковићевог аутомобила. Ренаулт Клио са бројем 11 морао је након завршених квалификација пред техничку комисију, која је потврдила да је све у реду.

Миљковић је стартовао са пол позиције, међутим, ту почетну предност није успио да материјализује у трци, коју је завршио на 13. позицији. Услиједила је велика борба у кишним условима - водио је током 25 минута, најприје са Антони Јурадом, а потом и са актуелним шампионом Давидом Поугетом.

У великој гужви и усљед гуркања најближих пратилаца и наш ас и Јурадо су сјекли „шикану“ и добили пет секунди пенализацију због прекорачења лимита стазе. Након тога Миљковић је још два пута кажњен због исте ствари, једном пет, а други пут 10 секунди.

На крају, Никола Миљковић је завршио на 13. позицији са заостатком од 21.528 секунди у односу на побједника Давида Поугета, а за утјеху остаје да је током трке имао најбржи круг са временом 2:19.564.

Никола Тошић је трку окончао на 17. позицији, у конкуренцији од 38 возача из свих дијелова свијета.

До краја шампионата преостала је још само једна трка, која се вози у недјељу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана