Михаил Дудаш, атлетичар Србије за Глас Српске: Лични рекорд потребан за медаљу

Данијел Радујковић
Михаил Дудаш, атлетичар Србије за Глас Српске: Лични рекорд потребан за медаљу

Такмичи се у најтежој атлетској дисциплини - вишебоју, али Михаила Дудаша то није спријечило да до сада освоји доста медаља, а овог викенда покушаће да дође до још једне на њему најдражем, домаћем терену у Београду, гдје ће бити одржано Европско првенство у дворани.

Првенство почиње данас и трајаће до недјеље, а Дудаш ће бити један од главних узданица Србије. Мораће да се потруди да буде добар у свих седам дисциплина, а у разговору за "Глас Српске" истиче да му је посебно задовољство то што ће се такмичити пред домаћом публиком, родбином и пријатељима.

- Здрав сам, прав сам и изузетно сам расположен. Драго ми је што је Европско првенство пред домаћом публиком и што ће сви моји и најближи, али и сви моји навијачи који су од почетка са мном имати шансу да ме гледају уживо у "Арени" како се борим за што бољи пласман - истакао је Дудаш.

ГЛАС: Почетак је сезоне, да ли сте успјели да темпирате форму за ЕП?

ДУДАШ: Апсолутно. Нисам одрадио ниједан седмобој, али имао сам већ неколико индивидуалних такмичења и прошла су сасвим у реду. Мислим да сам сасвим коректно спреман и оно што је најбитније расположен сам за такмичење, поврх свега то је увек најбитније за овако велика такмичења.

ГЛАС: Србија од Вас очекује медаљу, колико је она близу?

ДУДАШ: Да се разумемо, медаља мења ствар с тим да је то неки физички облик награде коју спортиста себи може да донесе током такмичења. Нешто што је најбитније, што ја очекујем од себе је да у свакој дисциплини приступим на прави начин. Да покушам да направим седам личних рекорда у седам дисциплина, и ако то успем сигуран сам да ће резултат бити такав какав треба да буде да би се чак и та медаља узела. Једна од ствари о којој никада не желим да размишљам је пласман, то се увек завршава са посљедњом дисциплином од 1.000 метара и након тога видимо где смо и шта смо урадили.

ГЛАС: Сматрате да бисте за освајање медаље морали бити на нивоу личног, односно националног рекорда?

ДУДАШ: Тако је.

ГЛАС: Домаћи терен, вјероватно пуна "Комбанк арена", да ли је то додатни вјетар у леђа или оптерећење за Вас?

ДУДАШ: Није никакав терет, сви моји најближи долазе што је огромна, огромна предност, зато што волим да се такмичим када су они ту из простог разлога зато што они највише заслужују мој резултат, мој труд и све остало јер без њих ја не бих био ту. Такође, биће сви људи из Србије који прате атлетику, прате спорт знају за мене из разлога што сам већ освајао пар медаља. Изузетно ми је драго што сам ту да им пружим један леп викенд, пун узбуђења, успона, надам се што мање падова, али никако оптерећење, напротив.

ГЛАС: Поред Вас Србија има још 11 атлетичара који ће учествовати на првенству. Какве резултате очекујете, ко би могао до медаље?

ДУДАШ: Сви могу до великог резултата. О медаљама стварно не треба причати из разлога што стварно мислим да ЕП, СП, ОИ су увек шансе за све. Најмањи фаворити могу да буду на крају највећи. Тако да видећемо, имамо стварно добру и озбиљну екипу. Нажалост немамо Милана Ристића на 110 препоне који се повредио. Да је он ту стварно бисмо имали изузетно, изузетно јак тим за ово ЕП.

ГЛАС: Колико организација овако великог такмичења значи за развој атлетике у Србије?

ДУДАШ: Врло је битно. Људи треба да буду мало више свесни да је атлетика базични спорт и од ње све креће. Сви други спортови су базирани на самој атлетици, тако да што више клинаца буде на атлетском терену од самог почетка то ће на крају бити све бољи спортисти, па чак и у другим спортовима. Изузетно је битно ово такмичење и видећемо како ће све то на крају утицати на развој атлетике код саме Србије.

БиХ са три адута

Амел Тука (800 метара), Месуд Пезер (кугла) и Русмир Малкочевић (400) биће узданице БиХ на првенству у Београду. Највеће наде полажу се у Туку који би могао и до медаље, а пропустио је првенство Балкана прошлог викенда због лакше повреде. Пезер је тренутно у доброј форми, а недавно је поставио и лични рекорд у дворани, док је Малкочевић пут на Европско првенство обезбиједио након добрих наступа у посљедње вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана