Мексико жели Олимпијске игре 2036. године

Танјуг
Foto: Илустрација

МЕКСИКО СИТИ- Мексико ће се кандидовати за домаћина љетњих Олимпијских игара 2036. године, наводи се у заједничком саопштењу Министарства спољних послова ове земље и Олимпијског комитета Мексика (ЦОМ), преносе амерички медији.

Мексико је био домаћин ЉОИ 1968. године. У саопштењу се истиче да је Мексико од данас званични кандидат за организацију ЉОИ 2036. године, а 30. новембра ће бити формиран Одбор за организацију Игара.

"Видимо себе као успјешну и амбициозну земљу. Ми смо једина држава која ће да буде домаћин три Свјетска првенства у фудбалу. Ми смо јака држава са једном од најјачих привреда на свијету", рекао је министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард.

Предсједница ЦОМ-а Марија Хозе Алкала изјавила је да је прије неколико мјесеци добила писмо предсједника Међународног олимпијског комитета (МОК) Томаса Баха, који је навео да је одушевљен намјером Мексика да се кандидује за домаћина ЉОИ 2036. године.

Ебрард је демантовао поједине информације да је за Мексико финансијски неизводљиво да буде домаћин ЉОИ 2036.

"Покренућемо студије, које је затражио МОК, како бисмо узели у обзир промене у финансирању ОИ. У том процесу нема дугова. ОИ би требало да одговара градовима, а не обрнуто. Немамо намЈеру да градимо, па да онда не користимо објекте. Имали бисмо 15 година до ОИ, а то је довољно времена да се организујемо. Ако Мексико нешто предложи, то ће и да уради", рекао је Ебрард.

Домаћин љетњих олимпијских игара 2024. године је Париз, четири године касније најбоље спортисте свијета угостиће Лос Анђелес, а 2032. Бризбејн.

Процес подношења захтјева за домаћинство ЛОИ 2036. још није службено почео, а нагађа се да кандидатуре спремају и Египат, Њемачка, Канада, Турска, Индонезија, Индија, Кина, Италија, Велика Британија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана