Матицин: Руси се неће такмичити као група избјеглица

Срна
Foto: Илустрација

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Руски спортисти се неће такмичити на Љетним олимпијским играма у Паризу као тим који је изједначен са групом избјеглица, изјавио је руски министар спорта Олек Матицин.

Он је на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу коментарисао објаву листа "Вес спорт" у којој се наводи да ће Међународни олимпијски комитет /МОК/ дозволити руским спортистима да се такмиче под истим условима који су понуђени тиму избјеглица, пренио је ТАСС.

"Прије свега, за такве иницијативе потребна је правна процјена у смислу тога како ће бити у складу са Олимпијском повељом и људским правима. Наравно, ако се ради о концепту о којем ви говорите, то би значило да међународна заједница спроводи политику са циљем уништавања нашег националног спортског система, а то је нешто на шта не можемо пристати", рекао је Матицин.

МОК је 28. фебруара прошле године објавио препоруке за међународне спортске федерације да забрани спортистима из Русије и Бјелорусије да учествују у међународним такмичењима, позивајући се на ситуацију у Украјини. Извршни одбор МОК-а препоручио је у марту да се Русима и Бјелорусима дозволи учешће са неутралним статусом, под условом да нису јавно подржали руску специјалну војну операцију у Украјини и да нису повезани са Оружаним снагама Русије или руским безбједносним агенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана