Марјан Вајда: Нисам желио да Новак иде у Токио

Г.С.
Марјан Вајда: Нисам желио да Новак иде у Токио

БРАТИСЛАВА - Марјан Вајда, дугогодишњи тренер Новака Ђоковића, рекао је да је разлог његовог разлаза са српским асом одлука да игра на олимпијском турниру, гдје није успио да освоји медаљу, иако је наступао и у појединачној и у конкуренцији мјешовитих парова.

Искусни стручњак је у разговору за словачке медије истакао да је био против тога да Ђоковић наступи у Токију, јер би се то могло лоше одразити по њега у години, када је већ био освојио три гренд слема. На крају се испоставило да је био у праву.

- Било је неколико мјесеци од Игара у Токију. Послије три освојена гренд слема у сезони није све ишло глатко од краја јула, кулминирало је у Њујорку, гдје му је недостајао тај завршни корак ка историји. Остао је без снаге прије финала, изгубио је доста енергије током Олимпијских игара. Никада нисам био за његово учешће у Токију, распоред је био претрпан, није било времена за припреме и неуспјех му је узео много физичке и менталне снаге - рекао је Вајда.

Словак је додао да га је у потпуности разумио.

- Желио је то злато за Србију, сломио се тамо и отишао у Њујорк. Сада ће због тога што је невакцинисан играч имати лимитиран број турнира, играће тамо гдје му дозволе, а ионако има већ јак тим са Гораном Иванишевићем. Послије разматрања свих тих ствари, сагласили смо се о престанку наше професионалне сарадње - поручио је Вајда.

Њихова сарадња први пут је почела 2006. године, а још лани у новембру знало се да она неће бити настављена.

- Званично смо се договорили о прекиду сарадње послије завршног турнира у Торину, мада је све нагињало ка томе још послије УС опена у септембру. Новак није стигао до 21. гренд слем титуле поразом од Данила Медведева у Њујорку. Прва ствар коју ми је тада обећао је да ће доћи у Братиславу и да ћемо се растати на лијеп начин, али то се није десило - наставио је Вајда.

Схвата да је то био тежак период за Ђоковића.

- Онда ме је коначно позвао на турнир у Торину, гдје смо све средили.. У децембру, када је требало да иде у Аустралију, није било право вријеме за објаву. Када сам у јануару причао током Аустралијен опена, нисам хтио да погоршавам његову позицију у Мелбурну, чак ни послије депортације. Не би то био знак поштовања, објавити тако нешто баш када је највише патио. Ипак, његови агенти су могли то да ураде током или прије турнира у Дубаију. Тада се десило да су новинари некако то сазнали и објавили и онда смо Новак и ја морали да издамо наше заједничко саопштење од новембра - истакао је Вајда.

Рекао је да ће се радо сјећати свих успјеха са Новаком.

- Памтићу их све. Сви су лијепи, али можда је најважнији био тај 3. јул 2011. и то финале Вимблдона. Новак је побиједио шампиона Рафаела Надала са 3:1, освојио чувени Вимблдон први пут и постао број један такође први пут. Тада сам први пут водио најбољег тенисера на свијету. Први пут сам  водио најбољег тенисера на свијету - нагласио је Вајда и додао да ће, без обзира на све, остати највећи Ђоковићев навијач.

Планови

Марјан Вајда није могао да дефинише какви су његови будући планови.

- За сада гледам да се опустим у кругу породице, спреман сам и вољан да помогнем пројекту “Тенис Словачке” и видјећемо какве ће бити нове прилике. Не искључујем да тренирам неког другог убудуће - истакао је Вајда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана