Лига нација: Модел за будућност фудбала?

ГС
Лига нација: Модел за будућност фудбала?

Лига нација у фудбалу игра се по трећи пут.

Када је УЕФА покренула то такмичење било је доста критика на његов рачун, али оно у међувремену има све више присталица. Шта се у ту променило?

У Лиги нација (Натионс Леагуе), такмичењу које се игра под окриљем Европске фудбалске федерације (УЕФА), учествује 55 националних репрезентација.

Оно се премијерно одиграло у сезони 2018/2019, а одржава се на сваке две године. Екипе су подељене у четири лиге: А, Б, Ц и Д.

Након првог издања, Лига А је проширена с 12 на 16 тимова и тако је Немачка избегла испадање у Лигу Б.

Да подсетимо, немачка репрезентација је у премијерној сезони Лиге нација био у групи са Холандијом и Француском и завршила је на последњем, трећем месту.

О победнику Лиге нација одлучује се и даље на завршном Финал-Фоур турниру на који стижу четири првопласиране екипе из група А.

УЕФА доноси одлуку о томе у којој ће се земљи (од те четири) играти турнир. Победник 2019. је била Португалија, а 2021. Француска.

И даље важи правило по којем у оквиру Лиге нација три репрезентације могу да се пласирају за наступ на Европском првенству. У оквиру актуелне Лиге нација ради се дакле о наступу на турниру „ЕУРО2024“ у Немачкој.

Дванаест репрезентација које остваре најбољи резултат у оквиру Лиге нација стичу право на бараж за пласман на ЕУРО2024 – под условом да у оквиру „нормалних“ квалификација не успеју да се пласирају

Лига нација на самом почетку није баш била популарна, али људи су је ипак прихватили. Па и у Немачкој. „Некако се стиче утисак да УЕФА мора да заради још мало новца, па зато и организује ово такмичење.

У неком тренутку је све то превише“, прогнозирао је 2018. Оливер Бирхоф, директор Немачког фудбалског савеза (ДФБ). Данас, међутим, и он признаје да је Лига нација „стекла углед, па чак и престиж.

Није то никакво првенство света или Европе, али све у свему – веома занимљиво такмичење.“

Овогодишња Лига нација поготово неће бити то, јер се ове године одржава „право2 Светско првенство. У оквиру овогодишње Лиге нација екипама се дакле пружа прилика да провере форму у сусретима са атрактивним противницима.

У случају Немачке у групи А3 ради се о европском прваку Италији (тим који се иначе није пласирао за Мундијал у Катару), Енглеској и Мађарској.

У групи А2 снаге ће одмерити Шпанија, Португалија и Швајцарска – све три екипе избориле су право наступа на Светском првенству 2022. Исто је тако и у групи А4, у којој наступају Белгија, Због руског напада на Украјину, сви руски тимови су до даљег искључени из свих такмичења која се одржавају под окриљем УЕФА.

То наравно важи и за Лигу нација. У групи 2 Лиге Б, у којој је требало да наступи заједно са репрезентацијама Албаније, Исланда и Израела, Русија ће аутоматски да заврши на задњем месту.

Све утакмице руске репрезентације већ су отказане.

Белорусија ће своје домаће сусрете у Лиги Ц морати да игра на неутралном терену – због умешаности у рат у Украјини.

Белоруси ће своје сусрете одиграти у Новом Саду у Србији – али пред празним трибинама, одлучила је УЕФА.

Холандија и Пољска.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана