Лекција Хрвата Западу: Лицемјерни сте, шта је са Сиријцима?

б92
Foto: инстаграм

Док траје рат у Украјини, стижу осуде Русији са свих страна.

Међутим, у мору вербалних напада и осуда јавио је и бивши хрватски фудбалер Томислав Дујмовић који није оправдао инвазију, али је и поставио низ питања.Дујмовић, који се играчки изградио у Русији наступајући за Амкар из Перман, московске Динамо и Локомотиву, као и Мордовију из Саранска, 

"Жалосно је што разговарамо о политици, а не о спорту. Ова ситуација није добра ни за кога. Као и сви нормални људи, жао ми је због ових страхота у Украјини. Руси то сагледавају из другачије перспективе. Дуго сам био тамо и стално пратим њихове медије. Они сугеришу да је већи део Руса на Путиновој страни, односно да се мали део, оних младих снага које долазе, супротставља. Млади су углавном за демократске принципе и слободу говора. Општи је став да је за ову ситуацију највише крива Америка, која је све ове године гурала Украјинце у НАТО", почео је Дујмовић, .

Дујмовић је напоменуо да постоји лицемерство са Запада.

"Казао бих да смо сведоци својеврсног лицемерја. Зашто се нико није оглашавао због рата у Сирији или патње на Блиском истоку? Нико није био против Американаца. То није коректно. До пре неки дан Сиријце смо држали на нашим границама, терали их и тукли. Ових дана у том се смислу огласио и Славој Жижек, којег јако волим, говорио је да му је неугодно због тог лицемјерја...", сматра Дујмовић, сада фудбалски агент.Већина Руса, како је приметио Дујмовић, је против ратних дејстава, али и мисле да су у праву.

"Имају вековно наслеђе у којем се стално ратовало. Стално се позивају на Други светски рат, у којем су играли важну улогу и платили високу цену. Верујем да је већини криво што је дошло до рата јер Руси Украјинце сматрају братским народом. Надајмо се сви да ће ово што пре престати јер у том рату не може бити победника".

Дујмовић каже да оправдања за рат нема.

"Не желим да ме погрешно схвате, згражавам се на сваки облик насиља, па тако и овај. Сваки нормални човек ће да осуди", закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана