Легат славног јапанског учитеља каратеа стиже у Београд

Срна
Легат славног јапанског учитеља каратеа стиже у Београд

БЕОГРАД - Легат славног учитеља каратеа из Јапана Шигеру Такамијагија стиже у Београд као поклон Удружењу за културу, умјетност и међународну сарадњу “Адлигат” ради продубљивања веза Србије и Окинаве и очувања сјећања на човјека који је знатно допринио развоју каратеа у Јапану и Србији.

Током посјете представника “Адлигата” јапанском острву Окинава потврђен је договор да се легат славног учитеља каратеа Шигеру Такамијагија /1935-2014/ поклони овом удружењу, тако да ће ка Београду ускоро бити послато 4.500 публикација из области каратеа, историје и културе Јапана, америчке и енглеске књижевности, лингвистике.

За Београд су спаковани и кимоно, наливперо и други предмети славног учитеља, а поклонодавци су његов син Сатору Такамијаги и члан јапанског парламента Кунио Аракаки, на приједлог Михаила Хисаши Јамасаки Вукелића, саопштено је из “Адлигата”.

Предсједник “Адлигата” Виктор Лазић рекао је да је његов дочек у Окинави био импресиван, а да су мајстори каратеа на њега оставили снажан утисак.

-Тихи и снажни, високих моралних начела, подсећају ме на српске хероје из тешких ратова. Било ми је важно да посетим места која су у вези са учитељем - његов гроб, родну кућу и школу каратеа - изјавио је Лазић.

На позив учитеља Такамијагија на Свјетско првенство у каратеу 2009. године учествовала је и репрезентација Србије, чији је домаћин на Окинави тада био управо Такамијаги.

Захаваљујући подршци Такамијагија, Србија је постала важан центар Уечи-рју каратеа у Европи, а из Србије се овај стил посљедњих деценија проширио у Хрватску, БиХ, Сјеверну Македонију, Грчку, Русију и Украјину.

Такамијаги је увијек истицао да цијени то што се, за разлику од Европљана и Американаца, поред изразите борбености и трудољубља у вјежбању, Срби интересују и за духовну страну каратеа.

Учитељ Шигеру Такамијаги започео је карате каријеру 1957. године поставши члан двије карате школе у којима се подучавао стил Уечи-рју, а прве карате кораке учио је од великог учитеља Канеа Уећија и његових помоћника.

Због немјерљивог доприноса развоју каратеа, Такамијаги је 2011. године проглашен особом изузетног културног значаја Префектуре Окинава.

Био је носилац десетог дана, али је оставио и десетине научних дјела из области лингвистике и едукације енглеског језика, филозофије, историје каратеа и других јапанских борилачких вјештина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана