Лана Пудар најбоља у 2023. години

ГС
Лана Пудар најбоља у 2023. години

Најбоља босанскохерцеговачка пливачица Лана Пудар проглашена је за спортисту 2023. године у избору Олимпијског комитета Босне и Херцеговине.

Пудар је на свечаној церемонији у Олимпијском комитету БиХ лично преузела награду, те захвалила свима на великој подршци, исказавши наду да ће се и наредне године придружити на истом мјесту у неко слично вријеме и славити нове успјехе.

„Иза мене је једна веома врло успјешна година и посебно ми је драго што могу рећи да одржавам неки континуитет резултата. Једно велико хвала Олимпијском комитету Босне и Херцеговине, јер то је заиста једна кућа која је увијек ту за мене, којој се увијек могу обратити", изјавила је пливачица, преносе Независне новине.

Лана Пудар је у 2023. години освојила девет европских и свјетских медаља од чега пет златних, двије сребрене и двије бронзане медаље. Учествовала је на 12 великих финала, остварила двије олимпијске норме за наступ на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, те постигла шест рекорда, два европска јуниорска рекорда, три рекорда јуниорских првенстава, један рекорд свјетских првенстава и освојила је пехар за најбољу пливачицу свјетског јуниорског првенства.

Пудар је осим титуле спортиста године добила и признање најбоља спортисткиња у сениорској конкуренцији, док је признање за најбољег спортисту у сениорској конкуренцији добио таекњондоист Неџад Хусић.

Признања за врхунске резултате појединаца у тимским спортовима добили су ногометаш Един Џеко и кошаркаш Џана Муса, а признања амбасадори спорта скијашица Елведина Музаферија и бициклисткиња Лејла Њемчевић.

Најуспјешнија репрезентација је мушка сениорска рукометна репрезентација Босне и Херцеговине, а најуспјешнији спортски клуб ТКД Нови Град Сарајево. Најуспјешнији тренер је Горан Граховац – тренер Лане Пудар.

Најбоља млада спортисткиња у категорији јуниорки је Сара Пидро – таекњондо, а најбољи млади спортисти у категорији јуниора Бењамин Хусић – таекњондо и Тарик Куновац – бокс.

За успјешан дугогодишњи тренерски рад награђени су Фуад Мешић – атлетика, Небојша Матијевић – атлетика и Харис Дурак – дизање тегова, док су награду за подршку и развој врхунског спорта БиХ добили проф. др Далибор Стевић, Анте Шимовић и Самир Шарић. Признања спортистима или екипама из породице неолимпијских спортова додијељена су Анесу Бостанџићу – карате, Нејри Сиповић – карате, мушкој сениорској репрезентацији у сједећој одбојци БиХ, Самбо клубу „Неретва" Мостар и јуниорској кик бокс репрезентацији БиХ.

Признање за промоцију спорта и олимпијских вриједности добили су Исмаил Барлов – парапливање и Љиљана Стјепановић и Медина Карић – Школа фудбала за дјевојке и дјевојчице из Сребренице, док је Зоран Дивчић – атлетика, добио признање Спортски радник, за дугогодишњи допринос у развоју спорта.

Признање Промотори спорта Босне и Херцеговине добили су Јуниорска репрезентација ритмичке гимнастике БиХ и Ватерполо селекција БиХ У15, посебна награда за истакнути спортски резултат припала је Аднану Реџовићу – кик бокс, а награда за медијску промоцију олимпијских вриједности добили су Медина Шехић – спортски уредник БХТ1 и Бакир Тиро – спортски уредник агенција Анадолија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана