Куваља: Санкције руским и бјелоруским спортистима апсурдне

Танјуг
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА - Предсједник Балканске бициклистичке уније Владимир Куваља изјавио је да су санкције руским и бјелоруским спортистима апсурдне, као и суспензија коју је добио због пуштања руске химне прошле године на Свјетском првенству у Источном Сарајеву.

"Све ова нема пуно везе са начелима о спорту на којима смо одгајани. Ово што се дешава је политика. Лично сам заговарао да спорт не треба да буде уз политику, а овде имамо ситуацију да се спортисти кажњавају због ситуација које многима нису јасне. Све је то закачило и нас, засметало је свјетским моћницима пуштање руске химне на Свјетском првенству прошле године у Источном Сарајеву, када смо моји сарадници и ја одлучили да исту пустимо у част такмичарке из Русије која је побиједила у својој дисциплини.", изјавио је Куваља.

"Сада су ту и неки нови разлози због којих се сусрећемо са проблемима и притисцима да попустимо. Као што нисмо попустили у новембру, децембру, нећемо ни сада, јер сматрамо да је ово што радимо прави пут".

Подршка је стигла из Русије, односно амбасада те земље у БиХ и Србији, те Руског дома. Оно што слиједи јесте борба за наша права правним путем, објаснио је Куваља, уједно и предсједник Бициклистичког савеза БиХ.

"Већ смо Свјетској бициклистичкој федерацији послали један допис гдје смо указали на низ прекршаја и ја сам сигуран да ћемо добити тај случај, а ићи ће и тужба према Суду за људска права, јер су они својим наступима угрозили мој и животе мојих сарадника наводећи неистине. Очигледно да им смета што је на челу Балканске бициклистичке уније независна особа на коју они не могу утицати. Поред подршке Русије имам подршку и свих Балканских земаља да наставим свој пут. До сада нису дозволили моју смјену, можда ће то некад морати под неким притиском, али за сада се добро држе", истиче Куваља.

Према његовим ријечима Свјетска бициклистичка федерација дискредитује све нације и људе који подржавају руске спортисте.

"Чекамо њихове одлуке, међутим, знате како, ако имате проблем с неким, онда покушате или да га "преузмете" или да у овом случају, направите своју федерацију. Тако су те две солуције у игри. Или да се преузме Свјетска бициклистичка федерација, тј да прави људи дођу на чело или да направимо нову, која никоме неће уводити санкције. " навео је Куваља.

"Преговори су у току, већ сам разговарао са људима из Русије и Кине, а у наредном периоду ћу обавити разговоре са челницима њихових олимпијских комитета. Имамо већ сада подршку 40-ак земаља свијета. Никоме нећемо дозволити да нас уцјењује и уводи санкције", закључио је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана