Куваљи уручено одликовање Руске Федерације

Д.Р.
Куваљи уручено одликовање Руске Федерације

БЕОГРАД - Директор представништва Руске федерације у Србији Јевгениј Баранов уручио је признање руског министарства спољних послова “За пријатељство и сарадњу”, директору Свјетског првенства у аматерском бициклизму Владимиру Куваљи.

Оно што је било најављено прије десетак дана, десило се на свечаности у Руском дому у Београду. Баранов је нагласио да је Куваља врло храбро, ризикујући своју каријеру и положај који има у бициклизму, пустио химну Русије Марини Летаевој упркос санкцијама које је Свјетска антидопинг агенција (WADA) увела против свих руских спортиста због наводног системског допинга.

Учинио је да се наша такмичарка осјећа онако како треба свака побједница. Да слави побједу уз химну и заставу своје земље, па му на овај начин изражавамо захвалност за храбар гест и велику подршку руском спорту – рекао је Баранов.
Да подсјетимо, све се десило током Свјетског првенства у аматерском бициклизму које је у октобру одржано у Источном Сарајеву.

Куваља је нагласио да му је ово најдраже признање које је добио у каријери, јер је оно дошло као плод борбе против генерализовања ствари.

- Орден је лично потписао Сергеј Лавров, а на одобрење Владимира Путина! Изу иззетна ми је част што сам био гост “Руске зиме” и што сам упознао великог човјека Јевгенија Баранова. Осјећао сам се као да се знамо годинама, велики је пријатељ Србије и Републике Српске, баш као и један од наших највећих адвоката Горан Петронијевић. Изузетно сам дирнут дочеком који су ми приредили. Када се ради о суспензији руских спортиста, поштено је да одговарају они који су користили недозвољене супстанце, али због тога никако не смије да испашта једна цијела нација, посебно тако велика као што је руска. Превише су дали спорту и човјечанству уопште да би једна одлука забранила нешто што не заслужују сви у глобалу - рекао је Куваља.

Он је 19. новембра био на саслушању пред арбитражним судом Међународне бициклистичке федерације гдје је поновио свој став да је намјерно пустио химну и да се неће извинити због тога, па и даље постоји шанса да изгуби све функције које има у бициклизму, а догађаји које организује буду суспендовани.

- Како сам чуо, коначну одлуку донијече идуће седмице, па ћемо видјети на чему смо - закључио је Куваља.

Пријатељство српског и руског народа траје стотинама година, а Куваља је нагласио да је поносан на то, као и на чињеницу да српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик утабао још чвршћу стазу.

- Његов однос са Владимиром Путином, Сергејем Лавровим и осталим лидерима Русије одлична је ствар за наш народ. Много људи ми се јавило претходних дана путем друштвених мрежа да ми дају подршку, јер су упознати са каквим се проблемима сусреће наш народ - рекло је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана