Куваља: Да покажемо да смо Република Српска!

Д. Кондић
Куваља: Да покажемо да смо Република Српска!

БАЊАЛУКА – Руски град Казањ ће од 11. до 23. јуна бити домаћин Свјетских игара пријатељства. На овом такмичењу учествују земље чланице БРИКС-а, као и пријатељске земље савеза земаља чланица, као што је Република Српска. Најзаслужнији човјек што су спортисти из Српске добили позив на прве Игре БРИКС-а је директор Бициклистичког савеза Републике Српске, Владимир Куваља.

- Прије годину и по у Кемерову представио сам пројекат руском министру спорта Олегу Матицину да позове све земље које желе да учествују, да се види уједно, ко смије доћи. Он ме је питао шта конкретно желим. Јасно сам му одговорио: Позовите спортисте Републике Српске да учествују. Игре БРИКС-а су један одговор Међународном олимпијском комитету који мијеша политику и спорт и забрањује спортистима највеће земље свијета да се такмиче. Лично ја, али и сви грађани Републике Српске имамо јаку емпатију према Русији и руским спортистима и са задовољством ћемо се одазвати на игре БРИКС-а. Наравно, захваљујући великој подршци предсједника Републике Српске Милорада Додика. Одласком на ове игре имамо прилику да покажемо да смо Република Српска и сви морамо бити Српска. Ми не треба да чекамо позиве, већ да се трудимо да идемо даље, на друга такмичења – истакао је Куваља.

Свјестан је један од најважнијих људи бициклизма у БиХ да ће због одлуке да спортисти из Српске оду на Игре БРИКС-а бити на мети спортских радника из ФБиХ.

- Ми се њима не бавимо и исто тако не занимају ме њихове реакције. Држимо се само устава и онога што нам је дато законом. Спорт у БиХ није централизован. Некад смо то користили, некад нисмо. Па бициклистичка репрезентација Српске је прва која је 1993. године учествовала на међународном догађају као државна селекција. И данас послије 31 године имамо прилику да учествујемо и гдје ће већи понос за нас све да се појавимо. Имамо прилику да подигнемо високо своју заставу и да кажемо: „Ово је Република Српска” – нагласио је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана