Кремљ подржао Камилу Валијеву

Срна
Foto: Агенције

МОСКВА- Кремљ подржава руску клизачицу тинејџерку Камилу Валијеву након што је потврђено да је пала на допинг тесту неколико седмица прије него је освојила злато у екипном такмичењу на Зимским олимпијским играма /ЗОИ/ у Пекингу, али Русија инсистира да и даље треба да се такмичи.

Руска умјетничка клизачица Камила Валијева била је позитивна на забрањену супстанцу, потврдили су тестови Олимпијских игара у Пекингу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков позвао је Валијеву – која је већ освојила једно злато у Пекингу и поново ће се такмичити 15. фебруара – да "поносно корача, наступа и побјеђује" и поручио јој да је руска влада "бесконачно и потпуно" подржава.

Он је рекао да је "убијеђен" да је позитиван тест Валијеве на забрањену супстанцу ТМЗ - лијек за ангину који појачава проток крви у срцу и стабилизује крвни притисак - резултат "неспоразума".

Песков је нагласио да независни надлежни органи сада разматрају одлуку да јој се дозволи да се настави са такмичењем и позвао све да сачекају резултате случаја.

"Сачекајмо крај суђења и да Међународни олимпијски комитет /МОК/ објави своју одлуку. За сада сви подржавамо Валијеву и желимо јој срећу", додао је он.

Олимпијски снови "петнаестогодишњег руског чуда у клизању" доведени су у сумњу након што је откривено да је 8. фебруара била позитивна на лијек триметазидин, на основу узорка прикупљеног 25. децембра током догађаја у Санкт Петербургу.

Руска државна антидопинг агенција Русада прикупила је узорак и послала га у лабораторију Свјетске антидопинг агенције у Шведској, која је пријавила резултат дан након што је Валијева освојила злато у екипном такмичењу.

Позитиван тест је покренуо аутоматску суспензију од стране Русаде, али је агенција поништила забрану 9. фебруара након што се Валијева жалила - дозволивши јој да настави такмичење. Разлози за ту одлуку још нису објављени.

Међународни олимпијски комитет сада је уложио жалбу на ту одлуку Суду за спортску арбитражу и позива судије да донесу одлуку уочи такмичења у умјетничком клизању за жене сљедећег уторка.

Суд ће одлучити да ли ће суспензију вратити или не. Свјетске власти у клизању ће одлучити да ли ће тимској златној медаљи бити дозвољено да остане, у процесу који би могао да потраје мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана