Контроверзе и лоша организација обиљежили 53. издање ТВ турнира у Добоју

Душан Репија
Контроверзе и лоша организација обиљежили 53. издање ТВ турнира у Добоју

ДОБОЈ - Побједом рукометаша Ал Ахлија против Загреба (28:27) у финалу спуштена је завјеса на 53. издање Међународног рукометног ТВ турнира шампиона у Добоју, који је према оцјенама учесника, али и свим дешавањима прије и за вријеме такмичења најслабије организован до сада.

Од првог турнира давне 1965. године до данас Добој је у другој половини августа био европски центар рукомета, а турнир прави празник за који су живјели сви заљубљеници у ову игру. Беспотребно је набрајати екипе и асове који су продефиловали полуотвореним игралиштем које деценијама даје посебан чар овом догађају. Ипак, ове године је све осим финала било далеко испод нивоа и традиције рукометне светковине.

Па, почнимо редом. У самом имену турнира стоји ТВ па би логично било да сви љубитељи рукомета ван Добоја могу уживати у преносима. Ипак, то нису били у могућности ове године све до самог финала. Организатори се чак нису потрудили ни да обезбиједе пренос путем интернета, а прилично је било тешко пронаћи и резултате, да не говоримо о ажурности сајта или “Фејсбук” странице турнира. Међутим, то су само мањи проблеми у односу на оне који су нарушили регуларност и углед догађаја. Усред такмичења кући се запутила експедиција Цеља. Иако се у први мах чинило да су Словенци поступили неозбиљно, за “Глас Српске” је потврђено да су они много раније обавијестили организаторе да не могу бити у Добоју посљедњег дана турнира због обавеза према спонзору. Како сазнајемо, чак су добили обећање да ће у том случају утакмицу за пласман играти дан раније, али то једноставно није било могуће, па су они одлучили да се запуте кући након што су одиграли сва три меча групне фазе.

Лако је могло да се деси да за њима крену и Египћани што би тек био фијаско јер не би био игран меч за трофеј, али су некако помјерили авионске карте за недјељу па су се јуче са пехаром вратили својим домовима. Посебна прича је скандал који су направили рукометаши Сент Галена, намјерно изгубивши од Татрана из Прешова. Словаци су једва саставили тим за посљедњи меч у групи јер је вирус покосио екипу, али су им се Швајцарци склонили како би избјегли финални меч са, како су навели, грубим Египћанима. Иако је најављено да ће за трећу позицију играти Војводина и Татран, Словаци су одустали и отишли кући, а ватрогасци су били домаћи рукометаши Слоге који су одиграли мало финале како би попунили програм посљедњег дана турнира. Организатори се ниједном нису огласили како би објаснили шта се дешава, а није познато ни да ли ће ико од учесника сносити посљедице за нарушавање угледа једног од најстаријих турнира. 

Ново руководство

Како се могло чути у Добоју у плану је да бригу о турниру већ за наредну годину добије нова гарнитура људи који би требало да му врате стари сјај. Још увијек актуелни челници дали су доста, одржали ову манифестацију и након катастрофалних поплава 2014. године, те послије пандемије вируса корона, али су се очигледно уморили и остали без енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана