Колина објаснио шта ФИФА мијења у Катару и колико ће мечеви трајати

Г.С.
Колина објаснио шта ФИФА мијења у Катару и колико ће мечеви трајати

Још увијек нема званичних потврда, али из опширног објашњења легендарног Пјерлуиђија Колине може се наслутити да ће утакмице на предстојећем Мундијалу дуже трајати.

Прије неколико недјеља, појавила се информација да је ФИФА спремна да на сљедећем Свјетском првенству сваку утакмицу продужи за чак 10 минута, како би се боље надокнадило неактивно вријеме током утакмице.

Сада је о свему томе говорио легендарни бивши судија Пјерлуиђи Колина, који је наговијестио какве промјене у фудбалским правилима би могле да се догоде.

Колина је шеф судија унутар ФИФА и дио је ИФАБ-а, тијела која одређује правила фудбалске игре. Једна од ствари о којима Колина и његови сарадници причају је да ли вриједи да све утакмице трају приближно исто времена.

"Ако погледате статистику, видјећете да неки тимови играју ефективно 52 минута, други 43 минута, а неки трећи 58 минута. Ако све то саберете током једне лигашке сезоне, разлике постану велике", почео је Колина за "Калчатори брути".

"Још једна ствар коју треба узети у обзир је да навијачи и на стадиону и крај ТВ екрана плаћају својим новцем да гледају меч од 90 минута фудбала, али некад виде по 44-45 минута игре. Пола цијене карте оде на неактивно вријеме. Највише протраћеног времена оде на извођење аута или гол-аута", јасан је Италијан.

Он каже да се размишља како да се изгубљено вријеме што боље надокнади.

"Ове ствари су јако важне за фудбал, али осам-девет минута за извођење аута, и још толико за гол-аут. Зато је прије 30 година донијета одлука да играч не може ногом намјерно да врати лопту голману и да је он узме у руке, то је довело до тога да је фудбал постао занимљивији. И сад размишљамо да урадимо нешто слично."

Како каже Колина, судије ће већ на Мундијалу у Катару добити инструкције како да гледају на одређене аспекте утакмице.

"Данас је прихваћено да је добро када меч има око 60 минута ефективне игре. Ми у ФИФА ћемо за Свјетско првенство говорити судијама како да надокнаде изгубљено вријеме, али за постигнуте голове. Ако су три гола постигнута у једном полувремену, просјечно славље траје минут и по, то је пет минута славља и пет минута у којима се фудбал не игра."

На крају је наговијестио и нешто слично ономе што је предсједник ФИФА Ђани Инфантино већ говорио.

"Ако желимо да будемо прецизнији, мораћемо да се припремимо за надокнаде времена од по девет минута", рекао је Колина. преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана