Ко су Вахид и Артјом, боксери који су Србији донијели злато?

Sportklub
Foto: Twitter

Понедјељак 30. мај био је најуспјешнији дан за српски бокс у претходних 37 година – Србија је на Европском првенству у Јеревану освојила двије златне медаље.

У оквиру од сат времена најсјајније одличје Србији су донијели борци рођени у Русији – Вахид Абасов и Артјом Агејев.

Србија је са двије златне медаље заузела друго мјесто по успјешности на ЕП, а боља од Србије била је само репрезентација Грузије са три злата и једним сребром.

Неке државе које су се такмичиле освојиле су већи укупни број медаља (Италија злато, сребро и пет бронзи, Украјина четири бронзе, Шпанија злато, три сребра и бронзу), али нико осим Грузије није имао већи број најсјајнијих одличја.

 

Прије овог успјеха један српски боксер је посљедњу златну медаљу на Европском првенству освојио још 1985. године, када је у Будимпешти под заставом Југославије славио Љубиша Симић.

Вахид Абасов је освојио златну медаљу за Србију у полувелтер категорији (63,5-67 кг), у финалу надмоћно побједивши Лашу Гурулија из Грузије, освајача бронзе на СП у Београду 2021. године.

Абасов (пуно име Вахид Вагиф Оглы Аббасов) рођен је шестог јуна 1997. године у Александровки, а потом је, прије селидбе у Србију, живио у Тољатију. Висок је 174 центиметра и бори се из контрастава. Осим бриљантне аматерске каријере, чији је злато на ЕП несумњиви врхунац, Абасов има и шест побједа у професионалном рингу – остварио је свих шест побједа, од чега три нокаутом. Отац му је некадашњи шампион Совјетског Савеза Вагиф Абасов, а Вахид је прије доласка у Србију стекао звање „мастера спорта“ у Русији.

„Ово је историја за Србију и искористио бих ову прилику да се захвалим свом тиму и тренерима који су вриједно радили на овој златној медаљи. Била је то добра борба, али сам од првих секунди осјетио да сам јачи од ривала. Идемо даље, ово је само почетак, најважнији задатак који сам пред себе поставио је медаља на Олимпијским играма у Паризу за Србију“, рекао је послије интонирања химне „Боже правде“ у Јеревану 24-годишњи Вахид Абасов.

Друго злато Србији донио је Артјом Агејев, који је у финалу турнира у полутешкој категорији (75-80 кг) побиједио Алфреда Кромвела Комија из Италије.

Агејев је рођен у граду Серпухов (Московска област), висок је 182 центиметра, а досад су регистрована четири професионална меча у његовој каријери – све четири побједе. Међутим, као аматер доживио је велики успјех – Србији је донио златну медаљу из Јерменије.

Сан је остварен – златне медаље носимо у нашу прелијепу Србију. Вриједно смо радили, вјеровали у себе, ишли корак по корак, стрпљиво градили ово што је сада ту, чему се радујемо“, изјавио је Артјом Агејев.

Србију су на Европском првенству у Јеревану представљали: Омер Аметовић, Тамир Галанов, Павел Фједоров, Вахид Абасов, Сандро Полетан, Алмир Мемић, Артјом Агејев, Владимир Мирончиков, Садам Магомедов и Сергеј Калчугин. Од „десетке“ која је бранила боје Србије у Јерменији чак седморица су се борила у београдској „Штарк арени“ на Свјетском шампионату који је одржан 2021. године. Међу њима био је и освајач бронзане медаље Владимир Мирончиков.

У Јеревану је остварено 13 побједа, освојене су двије златне медаље, а петорица репрезентативаца Србије боксовали су у четвртфиналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана