Клубови желе да преузму кошаркашко првенство БиХ

Г.С.
Клубови желе да преузму кошаркашко првенство БиХ

ШИРОКИ БРИЈЕГ -Покренута је иницијатива за формирање Кошаркашке лиге БиХ ине која би практично замијенила досадашње Првенство БиХ.

Кључна промјена је, према писању Рапорта, то што би Лигу водили клубови, односно Удружење кошаркашких клубова, а не Кошаркашки савез БиХ.

Удружење и његова тијела преузели би готово сву “логистику”, кад је у питању организација и финансирање такмичења. У предложеним актима је назначено да би Кошаркашка лига БиХ из реализованих ТВ и маркетиншких права клубовима осигурала подмирење трошкова. То се односи на трошкове путовања, смјештаја и хонорара службених лица утакмица, котизације за такмичење, трошкове функционисања канцеларије КЛ БиХ, као и трошкове инсталирања адекватног програма за вођење компјутерске статистике.

Иницијални састанак је одржан у Бањој Луци. Наредни би се требао одржати данас у Широком Бријегу.Према приједлогу, у сезони 2023/24 у такмичењу КЛ БиХ учествовало би 13 клубова.То би били Игокеа, Широки, Борац, ОКК Спарс, Слобода, Босна Меридианбет, Леотар, Будућност Пролаб, Славија, Промо, Посушје, Младост и Зрињски. С тим да би Игокеа играла само други дио првенства

Коначан пласман одређивао би се тако што би иза финалиста плеј-офа рангирали остали клубови зоне.Уколико је шампион лиге БиХ члан 1. АБА лиге, пласман у 2. АБА остварио би финалиста плеј-офа, одосно сљедећи најбоље пласирани клуб из регуларног дијела сезоне.

Из Кошаркашке лиге БиХ испале би три последњепласиране екипе из регуларног дијела. Њих би замијенили побједници лига чланица Кошаркашког савеза БиХ (КС Републике Српске, КС ХБ и Систем А).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана