Клубови из егзотичних фудбалских земаља подијелили шамаре: Други напредују док ми стагнирамо

Душан Репија
Клубови из егзотичних фудбалских земаља подијелили шамаре: Други напредују док ми стагнирамо

БАЊАЛУКА - Прво и друго коло квалификација за европска такмичења постала су чистилиште за клубове из региона, а оно што се намеће као закључак јесте да сви остали напредују док ми стагнирамо.

 Формирањем Лиге конференције УЕФА је дала шансу малима да направе искорак, лакше стигну до групне фазе и зараде озбиљан новац. Изгледало је да ће треће по јачини такмичење погодовати и клубовима из бивше Југославије, али... Неки су се саплели на првој препреци, а већина на другој и то испадајући од екипа са Фарских острва, Малте, Исланда, Лихтенштајна, Молдавије... До прије десет, 15 година тимови који данас дијеле лекције “нашима” били су фудбалски “лилипутанци”, али је то вријеме далеко иза нас.

- Још док сам играо за Сарајево прије 15 година сјећам се да смо добили Марсакслок са 6:0 и 3:1. Они су тада били аматери, али више нису. Ипак, ми и даље живимо у убјеђењу да јесу и гледамо их потцјењивачки што нам се обије о главу. Реалност је да сви улажу много, имају одличну инфраструктуру и што је можда најважније много више стрпљења. Код нас се пречесто ломи преко кољена, а све се хоће одмах и сада. Понекад то донесе резултат, али је системско рјешење ипак сигурнији пут до успјеха - рекао је млади стручњак Марко Максимовић.

Човјек који је са Борцем прошле године направио чудо и освојио титулу само неколико мјесеци послије славља отишао је са клупе. Бањалучани су под његовим вођством били на корак да елиминишу Клуж, а касније им је на пут стао Линфилд. Ове сезоне запели су већ на првом кораку од Б36 Торшавна. Слично је прошао и Вележ који је испао од Хамруна са Малте, док Тузла сити није ни могао много више против АЗ Алкмара. Једино је Зрињски прошао даље и то са двије побједе против Тиране.

- Дефинитивно су клуб који најмање осцилира посљедњих година и то се види. Желим им да направе што до сада нико није, да се пласирају у групну фазу. Идућа препрека је Тобол, опет ће неко рећи да су велики фаворити јер играју против Казахстанаца, али сигурно неће бити лако. Ипак, имају лијепу шансу и надам се да ће успјети - нагласио је Максимовић.

Одавно је познато да је велики проблем скоро свих клубова у БиХ инфраструктура. Недостатак новца, али и осјећаја да се кућа гради из темеља велика су бољка која узима данак.

- Волио бих да сте били наши гости у Холандији, да видите с чиме располаже АЗ Алкмар. Све би вам било јасно. Тешко је без новца, инвестирања. Гдје год одемо и шта год видимо, такву инфраструктуру, у чуду се згледамо, шта све ти клубови имају. Ми тек сад радимо на инфраструктури, на теренима како бисмо дигли квалитет - рекао је тренер Тузла ситија Драган Јовић након пораза од Холанђана на “Грбавици” (0:4).

Друго коло квалификација за трећи европски клупски ранг показало је стварну слику регионалног фудбала. Клубови из земаља бивше Југославије доживјели су бројне шамаре и катастрофе, а чак 11 их је завршило европски пут у овој рунди, уз још три у првој. Највећа разочарења су Осијек и Раднички. Хрвати су испали од казахстанског Кизилжара иако се чинило да је такав сценарио немогућ јер су први меч у гостима добили са 2:1, док су Нишлије потпуно подбацили против Гзире.

- Пораз Осијека ме је баш изненадио, јер је то уређен клуб са сјајним тренером и стабилним финансијама. Ипак, нешто је кренуло како не треба. Раднички има много мањи буџет, али је такође требало да прође Гзиру. Ипак, за доста клубова из региона важи она стара “Како сијеш, тако жањеш”. Не можете да мијењате тренера сваких неколико мјесеци, да играте на ливадама и да очекујете резултат. Може он понекад да се деси, али дугорочно је то потпуно немогуће. У Зрињском су то схватили и сада убиру плодове - рекао је бивши интернационалац Владан Грујић.

Зрињски зарадио 1,1 милион

Како нису направили значајнији искорак клубови су пропустили шансу и да добро попуне празне касе. Најмање је приходовао Борац којем је припало 250.000 евра за учешће у Лиги конференције. Вележ је зарадио 450.000, али је утисак да је могао и морао направити још један корак, док је Тузла сити приходовао 550.000 европских новчаница. Одличан посао и у финансијском смислу направио је Зрињски који је до сада зарадио 1,1 милион евра. У случају да осигурају пласман у групу фазу зарадиће још 1,8 милиона евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана