Клизачица Камила Валијева у децембру пала на допинг тесту, суспензија јој укинута

Срна
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Руска клизачица Камила Валијева пала је на допинг тесту у децембру, потврдила је Међународна агенција за тестирање /ИТА/.

Ова 15-годишњакиња допринијела је у понедјељак освајању злата у екипном такмичењу за Олимпијски комитет Русије /РОЦ/, али медаље нису додијељене због "правног проблема".

Руска антидопинг агенција /Русада/ укинула јој је суспензију и омогућила јој наставак на Играма у Пекингу.

ИТА је саопштила да је Валијева - која је била прва клизачица на свијету која је извела четвороструки скок на такмичењу - дала узорак сакупљен на Божић на првенству Русије у умјетничком клизању у Санкт Петербургу.

Узорак је послат у акредитовану лабораторију Свјетске антидопинг агенције /Вада/ у Стокхолму, у Шведској.

Валијева је била позитивна на триметазидин, који се користи у превенцији напада ангине, али је на листи забрањених за Ваду јер је класификован као срчани метаболички модулатор и доказано побољшава физичку ефикасност.

Она је привремено суспендована, али је оспорила одлуку и Русада је пристала да је укине 9. фебруара.

Међународни олимпијски комитет сада је уложио жалбу на ту одлуку, као и Међународна клизачка унија, позивајући Суд за спортску арбитражу да врати Валијевој привремену суспензију.

Суд за спортску арбитражу ће сада саслушати случај прије њеног наступа у индивидуалном такмичењу на Зимским олимпијским играма у Пекингу, који почиње 15. фебруара.

Портпарол МОК-а Марк Адамс рекао је да жели рјешење "што је прије могуће", додајући да медаље за тимске дисциплине неће бити додијељене до исхода процеса пред Судом за спортску арбитражу, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана