Кинески сноубордери постигли историјски успјех са тренером из Србије

Анадолија
Кинески сноубордери постигли историјски успјех са тренером из Србије
Foto: Анадолија | Кинески сноубордери постигли историјски успјех са тренером из Србије

НИШ – Предвођени тренером Јурицом Станковићем из Ниша, кинески сноубордери су на Зимским параолимпијским играма постигли историјски успјех јер су њихова три злата, три сребра и четири бронзе прве олимпијске медаље у зимским спортовима за Кину.

Овај тренер се послије двије године непрекидног тренирања кинеских репрезентативаца вратио у Ниш.

Чланови његовог осамнаесточланог тима, који су се у Пекингу попели на победничка постоља и у дисциплинама сноуборд крос и банкед слалом освојили су укупно десет медаља и постали су национални хероји.

-Донели су славу својој породици, својој земљи и стварно постали хероји нације. То се у Кини посебно цени. Као освајачи олимпијских медаља, они ће имати веома леп и интересантан живот. Осим што тамо то богато награђују, имаће и све повластице и бенефиције које као обичан грађанин можете само да сањате. Као неко ко им је донео славу, поготово по први пут у историји њихове земље, имаће и бољи посао и бољи третман у друштву - говорио је Станковић.

Поносан је што је младим и одлучним такмичарима, дјевојкама и момцима од 17 до 28 година са инвалидитетом, помогао да испишу нове странице историје спорта у Кини. Наглашава да су све то упорношћу, радом и чврстом дисциплином итекако заслужили.

-Они су се раније бавили другим спортовима у параолимпизму - бициклизмом, пливањем, кошарком, тако да су то спортисти који су се пре четири године први пут сусрели са сноубордингом. И ето, толико кратак период, један олимпијски циклус, довео их је у звезде своје нације - казао је Станковић.

Те четири године обиљежио је напоран рад и пожртвовање – двије стотине дана током године провели су на снијегу, уз редовне тренинге физичке припреме у теретани и специфичне тренинге које свако има зависно од свог инвалидитета.

-Последње две године смо буквално сваког дана били на тренинзима. Ово је био њихов државни пројекат. У летњим месецима смо радили у затвореним скијалиштима, на вештачком снегу, што омогућава да се сноуборд вози и у јулу, августу, септембру. Две године нису били код куће, нису видели породице, ни ми нисмо долазили у Србију. Посветили смо се само томе и, на крају, Бог нас је погледао и наградио - испричао је Станковић.

Катeгорије

У парасноубордингу спортисти се такмиче у три категорије – једну чине они са инвалидитетом руке, другу са ампутацијом ноге испод кољена и такмиче се са протезом, а трећу они са ампутацијом ноге изнад кољена и на стази користе протезу са вјештачким кољеном.

-Помисао да неко може да вози сноуборд без целе ноге, са вештачком... Мени је лично била сатисфакција да радим с таквим људима јер то су за мене у старту хероји. Кад они са таквим инвалидитетом одлуче да стану на једну даску и да возе низ планину великом брзином, то је фасцинантна ствар за мене. То је просто на нивоу немогућег - рекао је Станковић.

Уз огромну посвећеност његових хероја, некадашњем такмичару и тренеру националних тимова Србије и Грчке није било тешко да на најбољи начин искористи своје искуство од 27 година у сноубордингу. Као конструктор стаза, својим такмичарима је за вјежбање правио теже стазе него што су их очекивале на такмичењу, што им је донијело веће самопоуздање у кључним моментима.

-Од треће године сам на скијама, па ево до сада. Снег је за мене нормално агрегатно стање, планине су мој живот, а ово јесте круна моје каријере у сваком смислу, и у тренерском, и у такмичарском јер, знате, кад дођете до тога... Не постоји ништа даље од Олимпијских игара - нагласио је Станковић.

Жели прилику да исти успјех понови са репрезентацијом Србије.

-Волео бих да то могу да урадим и за своју земљу, надам се да ће једног дана то и да се деси ако нам они који одлучују о томе у нашој земљи дају прилику. Ако умеју да нас искористе, биће супер - истакао је Станковић.

Након искуства у Кини, сигуран је да су четири године довољно време да се направи стратегија развоја и да и његова земља добије достојне представнике на сноуборд такмичењима на предстојећим Играма у Милану.

-Србија, на жалост, на овим Олимпијским играма није имала ниједног параолимпијца ни у једном спорту. Баш ми је тешко падала та информација, поготово кад дођу људи из иностранства и питају како је могуће са смо толико медаља освојили за Кину, а да немамо представника своје земље. Сада кад смо се вратили дошло је време да причамо о томе и да помогнемо својој држави - говорио је Станковић.

Каријера

Јурица Станковић је као такмичар у скијању и сноубордингу освојио 92 златне медаље. Од 1996. до 2003. године био је репрезентативац Србије и осмоструки шампион у сноубордингу. Држи најбољи резултат на Зимској универзијади у Пољској 2001.

Од 2003. до 2007. био је тренер сноуборд репрезентације Србије. У Грузији је радио као директор највећег скијалишта и постао почасни грађанин због изузетних резултата у развоју зимског туризма. Био је и организатор првог Свјетског сноуборд купа у Турској.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана