Кик-боксер Никола Дробњак: Ријад велики изазов

Дарко Пашагић
Кик-боксер Никола Дробњак: Ријад велики изазов

ЗВОРНИК - Кик-боксер из Зворника Никола Дробњак, који је добио позив да наступи на трећим Свјетским борилачким играма у Саудијској Арабији рекао је да је то за њега изузетна част и да ће учинити све да на најбољи начин представи, не само свој град, већ цијелу Републику Српску и БиХ.

Позив за ово такмичење добили су сви континентални освајачи медаља, а као што је познато Дробњак је прошле године на Европском првенству освојио бронзано одличје у дисциплини лоу-кик, категорија до 81 килограма.

- Једини сам кик-боксер из БиХ који је добио овај позив и ова спортска манифестација за мене ће бити велики изазов. Ради се о такмичењу које је по квалитету изнад европског или свјетског првенства. Највише четири земље са једног континента могу да добију мјесто на овом такмичењу за које нема квалификација, односно на њему могу да наступе само освајачи медаља са првенстава Европе, Азије, Африке, Аустралије, Сјеверне и Јужне Америке. То значи да би максималан број учесника по категорији може бити 24, али обично их буде између 18 и 20, јер су неки спријечени због повреда или из финансијских разлога - рекао је Дробњак.

Иако до овог такмичења има нешто мање од осам мјесеци искусни борац из Зворника већ увелико покушава да испланира све детаље.

- Циљ ми је да се за ово такмичење припремам активно најмање четири мјесеца, јер послије Ријада већ у новембру ме очекује наступ на Свјетском првенству у Португалији. Због тога морам да на вријеме пронађем не само адекватне услове за припреме, већ и смјештај, спаринг партнере.... Уз све то за одлазак у Ријад требаће ми доста финансијских средстава, јер још нисмо упознати са тим шта од свега сноси организатор, а шта такмичари. Нисам сигуран да ли ћу имати и икакву помоћ од савеза, јер ово није званично такмичење, а потребан је новац за авионске карте, смјештај, а прије тога за квалитетне тренинге у које је између осталог укључена суплементација, опрема, боравак на припремама... - нагласио је Дробњак.

Упоредо са спортском каријером овај борац је градио и академску и већ скоро деценију ради као дефектолог у Центру за социјални рад у Зворнику у Одјељењу за малољетничку деликвенцију и насиље у породици.

- Како ми се спортска каријера приближава крају све ми је теже да ускладим припреме, такмичења и редован посао. Можда ми највише недостаје прави одмор, јер сваки слободан дан или годишњи одмор на послу користим за одлазак на такмичење или сам на припремама. Међутим то је све цијена која мора бити плаћена ако нешто волиш, а моја љубав према кик-боксу тешко се ријечима може описати - наставио је Дробњак.

Осим бронзане медаље са европског првенства прошле године Дробњак је власник и свјетског сребра са шампионата 2021. године, а и професионални првак Европе у лоу-кику, до 81 кг. На свјетског ранг-листи заузима треће мјесто.

- Прва двојица са листе нису активна већ дуже од двије године, тако да сам ја практично први. У плану је да ове године браним и титулу професионалног европског шампиона, али то не зависи од мене, већ од тога да ли ће бити изазивача - додао је Дробњак.

Иначе, треће Свјетске борилачке игре биће одржане од 21. до 30. октобра у главном граду Саудијске Арабије и тако ће бити прекинута пауза од 10 година у организацији овог такмичења, која је настала због организационих проблема.

Прво такмичење оваквог типа одржано је 2010. године у кинеском Пекингу, а три године касније домаћин је био руски Санкт Петербург. Потом је настао спор између Међународног олимпијског комитета и директора “Спорт Акорда” Маријуса Визера, који је до тада организовао Свјетске борилачке игре и дошло је до привременог прекида овог такмичења. Организацију је преузела Глобална асоцијација међународних спортских федерација (ГАИСФ) и 2017. године потписала уговоре са званичницима Кинеског Тајпеха да 2019. буду домаћини. Међутим показало се да је рок за организацију прекратак, тако да је дошло до отказивања. Тада је договорено да игре буду одржане 2021. године у казахстанском Нур-Султану, али је и тај термин пролонгиран због пандемије вируса корона. Сада сви вјерују да неће бити новог одгађања и да ће Ријад бити домаћих спектакуларне смотре. Иначе циљ организатора је да ово такмичење буде одржавано сваке двије или три године.

Листа спортова

На Свјетским борилачким играма најбољи са континенталних такмичења бориће се у 15 спортова. То су: аикидо, војничко рвање, бокс, џудо, џијуџицу, карате, кендо, кик-бокс, му таи (тајландски бокс), самбо, савате, сумо, теквондо, рвање и вушу. У сваком од ових спортова има више тежинских категорија и у мушкој и у женској конкуренцији, а организатор има право да изабере само поједине од њих. Наравно у неким од наведених спортова биће заступљене све тежинске категорије, а очекује се да на Свјетским борилачким играма наступи више од 3.000 спортиста.

КБС “056”

Никола Дробњак је члан Клуба борилачких спортова “056” из Зворника, гдје има и улогу тренера млађих кик-боксера.

- На њих преносим богато искуство са ринга, али и оно животно и професионално. У клубу тренутно има више од 40 чланова различитог старосног доба и оба пола. Од тога већ неколико њих активно наступа на првенствима Српске и БиХ. Жеља ми је да од њих створим нове шампиона, али прије свега добре и поштене људе - истакао је Дробњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана