Кик-боксер Никола Дробњак презадовољан наступом на Свјетским борилачким играма

Дарко Пашагић
Кик-боксер Никола Дробњак презадовољан наступом на Свјетским борилачким играма

ЗВОРНИК – Кик-боксер из Зворника Никола Дробњак, који је недавно на трећим Свјетским борилачким играма у Ријаду освојио сребрну медаљу, нагласио је да ће му седмодневни боравак у Саудијској Арабији остати заувијек урезан у сјећање и сматра то једним од најљепших тренутака своје дуге спортске каријере.

Дробњак је у лоу-кику, категорији до 81 килограм, прво у четвртфиналу савладао домаћег представника Марвана Букарија једногласном одлуком судија на поене.

- Саудијац је у жријеб ускочио умјесто шампиона Аустралије и Океаније са Новог Зеланда, који је морао да откаже наступ због повреде. У том дуелу нисам имамо пуно проблема и послије те побједе било је пуно лакше, јер сам знао да сам осигурао медаљу. У полуфиналу сам истим резултатом савладао Абдала Хусеина из Египта, а у финалу сам на поене изгубио је од Бразилца Фераза дос Сантоса Лукаса Рафаела. Можда сам могао да се окитим и најсјајнијим одличјем, али сам презадовољан наступом у Саудијској Арабији из које носим мноштво предивних утисака – нагласио је Дробњак.

На овом такмичењу, које сви популарно зову и Олимпијске игре за неолимпијске спортове, у његовој као и у свим осталим категоријама наступило по осам такмичара.

- То су четворица Европљана, односно освајачи медаља са првенства Старог континента, те шампиони осталих континенталних такмичења (Африка, Азија, Аустралија и Океанија, те заједнички првак Сјеверне и Јужне Америке) – наставио је Дробњак, који је прошле године на Европском првенству у турској Анталији освојио бронзано одличје.

У Саудијској Арабији боравио је седам дана, а комплетне трошкове пута, боравка и смјештаја сносио је домаћин.

- То ме је искрено изненадило, јер сам цијелог љета размишљао како да набавим новац за одлазак у Ријад. Међутим, плаћени путни трошкови и све остало односило се само на такмичаре, тако да је мој тренер Салко Зилџић морао све трошкове сам да сноси – рекао је Дробњак.

Тих седам дана у Ријаду овај искусни кик-боксер из Зворника неће никада заборавити.

- Сваки спортиста и његов тренер добијали су засебне апартмане, који су уз све што је потребно имали и базен, сауну. Једноставно рај на земљи, на који се прилично тешко навикнути, јер једноставно ниси научио на такво благостање. Било је стварно све фантастично, од превоза до борилишта, дворана, хране и свих осталих сегмената и то ће ми сигурно остати као један од најљепших доживљаја у богатој спортској каријери. Једноставно све је било као у рају и осјећао сам се као краљ - изјавио је Дробњак.

На овим играма на којима су наступили само најбољи са континенталних такмичења било је 15 спортова: аикидо, војничко рвање, бокс, џудо, џијуџицу, карате, кендо, кик-бокс, му таи (тајландски бокс), самбо, савате, сумо, теквондо, рвање и вушу. Уз Дробњака био је још само један представник БиХ и то каратиста Анес Бостанџић, који је освојио бронзану медаљу.

- Поносан сам што сам представљао свој град Зворник, Републику Српску и БиХ и што сам на крају ипак успио да се окитим медаљом – рекао је Дробњак.

Времена за одмор нема, јер већ 17. новембра у главном граду Португалије Лисабону почиње Свјетско аматерско првенство, које ће трајати до 26. новембра. На њега Зворничанин путује као актуелни вицешампион, јер ће бранити сребро освојено прије двије године у италијанском граду, Лидо ди Јесолу.

- Осјећам да сам физички спреман за наступ у Португалији и да ми је ово такмичење у Ријаду послужило као добра увертира. Помало се прибојавам да сам емотивно испражњен, али не због спортских ствари. Испражњен сам због пословних обавеза, али једноставно више не осјећам ни ону глад за побједом. Нема ту више превеликих емоција, јер све више своје борбе сматрам као посао. Надам се ипак да ће све бити у реду и да ћу се из Лисабона вратити са медаљом. Којег ће бити сјаја, видјећемо – додао је Дробњак.

Иначе поред њега још три такмичара из Републике Српске ће у склопу репрезентације БиХ наступити на овом такмичењу и то Јана Ђерић (дисциплина К1), Јасмин Рамић (лоу-кик) и Цвијетин Вујановић (фул контакт).

Професионални ринг

Никола Дробњак је и професионални првак Европе у лоу-кику, до 81 килограм, а на свјетској ранг-листи заузима треће мјесто.

- Пошто прва двојица са листе нису активна већ дуже вријеме, планирао сам да се борим за титулу, као и да браним европски шампионски појас. Међутим, све је то отишло у други план, јер сам желио да што спремније дочекам треће Свјетске борилачке игре које су одржане у Саудијској Арабији – истакао је Дробњак.

Превише обавеза

Никола Дробњак је свјестан да је све теже усклађивати спортске и пословне обавезе.

- Већ скоро 10 година радим као дефектолог у Центру за социјални рад у Зворнику у Одјељењу за малољетничку делинквенцију и насиље у породици.

Како ми се спортска каријера приближава крају, све ми је теже да ускладим припреме, такмичења и редован посао. Можда ми највише недостаје прави одмор, јер сваки слободан дан или годишњи одмор на послу користим за одлазак на такмичење или сам на припремама. Уз све то ту је и Клуб борилачких спортова “056” из Зворника чији сам члан, али и радим као тренер млађих категорија – нагласио је Дробњак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана