Катар уложио 200 милијарди долара у организацију Мундијала

Танјуг
Foto: Танјуг

ДОХА- Укупни трошкови организације Свјетског првенства у фудбалу, које ће бити одржано од 20. новембра до 18. децембра у Катару, износиће 200 милијарди долара.

Мундијал у Катару биће најскупљи у историји, а коштаће скоро 20 пута више од Свјетског првенства, које је прије четири године одиграно у Русији, преноси "Хина".

Трошкови организације СП 2014. у Бразилу износили су само 15 милијарди долара.

Новоизграђени стадиону у Катару коштали су више од седам милијарди долара. Систем метроа, који повезује пет од осам стадиона, коштао је око 36 милијарди долара. Неколико милијарди долара износили су и трошкови реконструкције међународног аеродрома Хамад у Дохи, а изграђени су и нови путеви, хотели, дворане...

Катар има само 2,8 милиона становника, а једна је од најбогатијих земаља свијета. Велики део инфраструктурних трошкова, који су приписани СП, део су ширег плана развоја земље до 2030. године.

Групе за заштиту људских права врше притисак на Међународну фудбалску федерацију (ФИФА) и Катар како би исплатили одштету бројним радницима који су преминули или су повријеђени током изградње објеката за Мундијал.

Челници Катара се надају да ће ову земљу током СП да посјети више од 1,2 милиона страних навијача, а очекују укупну зараду од Мундијала од 20 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана