Карим Бензема - године су само број, класа је вјечна

ГС
Карим Бензема - године су само број, класа је вјечна

Нови поносни добитник "Златне лопте" Карим Бензема доказ је да и у позним играчким годинама можете бити на самом врху.

Французов прелазак из Олимпик Лиона у Реал Мадрид десио се у таласу нових "Галактикоса". Највеће звијезде "краљевске галаксије" у том моменту били су Кристијано Роналдо и Кака. Потом Бејл, Модрић, Крос...

Реал је доминирао Европом, Роналдо је "купио" индивидуална признања у трци са Месијем, Модрић је са 33 године уписан у историји као "онај који је прекинуо трку Леа и Кристијана", и за све то време је Бензема био ту за тим.

Узалуд формирање "супертима", ако немаш звезду која ће се подредити тиму и гледати добробит тима на рачун личне статистике. Године су одрадиле своје, узданице моћног Реала се раштркале по Европи, остало је само неколицина, укључујући Карима.

Као да се са 34 код Бенземе све спојило - знање, неистрошени младалачки жар, борба, вјештина и искуство великих мечева. Постао је мотор екипе која се домогла четири од пет трофеја. 

Статистика каже следеће - 44 гола и 15 асистенција на 46 утакмица у свим такмичењима. Бројке нису празне ако се гледа кад је голове постизао и колико су пресуђивали на путу до трофеја.

Већ у августу је допринео освајању Суперкупа Европе, уписавши се у стрелце у побиједи 2:0 над Ајнтрахтом.

Други трофеј стигао је у јануару. Блистао је у турниру Суперкупа Шпаније, затресао је мрежу Барселоне у полуфиналу, као и Атлетик Билбаа у финалу.

Потом је кренуо апрослутни терор у нокаут фази Лиге шампиона. 

Челсију забија хет-трик на "Стамфорд бриџу", па победоносни гол у реваншу у Мадриду током првог продужетка.

У полуфиналу поново гостовање Енглезима, овог пута Ситију. Са два гола је држао Реал "изнад воде" у мечу завршеном 4:3. Погодак из пенала у судијској надокнади на другом мечу срушио је све наде машинерије Пепа Гвардиоле о поновној шанси за прижељкиваним "ушатим" трофејом. Тај тријумф је био озбиљно изненађење отписаних Мадриђана.

Следило је велико финале са Ливерпулом. Лидерски је најбољи стрелац Лиге шампионе са 15 голова те сезоне носио екипу, већ навиклу на притисак кроз претходне фазе. Млађи нараштаји су узвратили поверење, конкретно Винисијус Жуниор.

Наравно, ништа се не важи, ако ниси најбољи "у свом селу". И то је успео, освојивши Примеру.

Карим Бензема је са 34 године и 10 месеци најстарији освајач "Златне лопте" у модерној историји. Други на вечној листи иза Стенлија Метјуза (41 година и 10 месеци). Иначе, пети Француз добитник те награде. Пре њега је то био Зинедин Зидан, који му је и уручио "Златну лопту" на гламурозној церемонији. 

Прави приказ да шампионско срце и вештина "у малом прсту" не старе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана