Каратиста Павле Дујаковић самоувјерен: Донијећу и сениорску медаљу

Душан Репија
Каратиста Павле Дујаковић самоувјерен: Донијећу и сениорску медаљу

БАЊАЛУКА - Са сребрном медаљом освојеном на Свјетском првенству за млађе до 21 године, неприкосновеном радном етиком, квалитетом и самопоуздањем као планина Павле Дујаковић је пред никад већим бројем новинарских екипа када је један карате догађај код нас у питању обећао да ће донијети европско или свјетско сениорско одличје.

Каратиста бањалучке Енергије заједно са својим млађим бронзаним колегом Луком Пејићем обрадовао нас је освајањем одличја у турској Коњи, па иако признаје да се још нису слегли утисци и да није свјестан шта је све ове године направио, наглас размишља који су наредни циљеви. Исто је учинио и прије три мјесеца када се с Европског првенства вратио са сребром око главе, па нема разлога да му не вјерујемо.

- Ово је највећи резултат у мојој досадашњој каријери и сигурно највећа медаља која је дошла у Републику Српску што се тиче каратеа. Још неких пола године сам млађи сениор, а онда у потпуности прелазим међу сениоре иако ми борба са старијим није страна, јер од 18. године упоредо радим у обје конкуренције.

Већ сам сакупио доста искуства, побјеђивао на европским и свјетским првенствима, па сам сигуран да једног дана могу донијети европску или свјетску медаљу. Знам да могу до ње и вјерујем да ћу је освојити - нагласио је Дујаковић.

Борба на татамију и ван њега. Тако би се у најкраћем могао описати пут ових момака, њихових породица и тренера да им омогуће иоле нормалне услове за тренинге и одласке на такмичења. Помоћ од институција је минимална и сигурно недовољна да испуне потенцијал, али се не предају.

- Овако нешто смо дуго сањали и обећавали, а ево сада смо овдје с медаљама. Огромно је задовољство, емоције, огроман је био и труд, али када резултати дођу све се брзо заборавља. Са истом страшћу наставићемо и даље, а ови момци су одлична водиља за остале. Пут није лак, али ни све што смо постигли није било лако. Надам се да су ове медаље довољан доказ онима који одлучују да подрже како каратисте, тако и клубове који доказано добро раде. У тој нади и даље ћемо да радимо и крчимо путеве - нагласио је предсједник и један од тренера у КК Енергија Бранко Дерајић.

Прелазак у сениорску конкуренцију намеће још веће финансијске трошкове пошто јурњава за нормама за највећа такмичења подразумијева наступе на турнирима Свјетске лиге и турнирима А категорије који се одржавају широм свијета. Први сљедећи је у Индонезији који Дујаковић наравно неће моћи да приушти себи.

- Павле је тренутно други на свјетској листи до 21 године, а Лука 2. на јуниорској. Овакви резултати не би дошли без тимског рада и укључивања науке у тренажни процес. Формирали смо сјајан тим људи који осим нас тренера чине и стручњак за физичку припрему Никола Граховац и психолог Душко Лепир. Сви су сјајно одрадили свој дио посла. Надам се да ће надлежни имати слуха и да ћемо ускоро причати о безрезервној подршци коју ови момци заслужују. Примјера ради, каратиста из Саудијске Арабије кога је Павле побиједио добио је милион и по долара као награду за освојену медаљу. Да не причамо о Иранцима, Египћанима, Јапанцима. Успјех подразумијева улагања, а ми смо показали да с минимумом минимума можемо да се такмичимо с најбољим - рекао је тренер Енергије Борис Поповић.

Пејић без предаха

Млади Лука Пејић пресрећан је што се послије европског сребра окитио и свјетским у јуниорској конкуренцији. Утисци се још нису ни слегли, а већ данас путује на првенство Балкана.

- Ово су сигурно двије највеће медаље за карате спорт у Српској. Имао сам пет веома тешких мечева, изгубио полуфинале, али добио прилику да се борим за бронзу. Из искуства знам колико је теже радити меч за треће мјесто него финале. Притисак је био огроман, али сам успио да останем смирен и освојим медаљу. Имам наравно огроман мотив да годину завршим са медаљом на првенству Балкана. Даћу све од себе да тако буде - нагласио је Пејић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана