Капитен одбојкаша БиХ Тихомир Гајић: За сертификат морају да врате дресове које сами перу

Дејан Кондић
Капитен одбојкаша БиХ Тихомир Гајић: За сертификат морају да врате дресове које сами перу

САРАЈЕВО - Одбојкашки репрезентативци БиХ не желе више да ћуте. Капитен репрезентације Тихомир Гајић проговорио је за “Глас Српске” о свим проблемима који муче играче и њега, наводећи да је све кулминирало одлуком челника ОС БиХ да играчима који играју у иностранству не дају сертификате док не врате опрему репрезентације.

То је била иницијална каписла да проговоре, наводећи још много недаћа које су их задесиле у минулом периоду, а доста ствари се накупља годинама. Ипак, одлука да не добију дозволу да оду у иностране клубове све док не врате дресове и тренерке у којима су наступали током Сребрне лиге и квалификација за Европско првенство, кажу, превршила је сваку мјеру.

- У Швајцарској смо имали сјајну подршку навијача. Послије утакмице смо им се одужили тако што смо им подијелили дресове, тренерке... То је нормално у свим репрезентацијама, али код нас очигледно ништа није нормално. По повратку су нам рекли да морамо вратити опрему. Наш договор је био да то наређење нећемо испунити. Онда су рекли да играчи неће добити сертификате док не врате опрему, што је класична уцјена. У међувремену су тројица репрезентативаца нашла нове клубове, који су уплатили савезу за сертификате. Из ОС БиХ су одбили да их потпишу иако им је новац легао на рачун. Који је интерес челника савеза? Можда да оставе опрему себи, да подијеле родбини, пријатељима, не знам. Доста нам је таквог односа - у једном даху је испричао Гајић уз констатацију да му за 12 година играња у репрезентацији није остао ниједан дрес.

Као први међу једнакима наводи још доста ствари које не приличе ни аматерски организованим екипама, а камоли једној репрезентацији.

- Сви смо незадовољни и разочарани у људе који нас воде. Једина позитивна ствар је однос који ми играчи имамо између себе. Имамо добру екипу која уз нормалан рад може да први пут избори пласман на Европско првенство. У квалификацијама смо имали очајан смјештај, услове за тренирање. Нисмо имали никакав опоравак, а од нас се тражио максимум. Са почетком утакмица кренуле су грозне ствари. Само један меч квалификација за ЕП одиграли смо на свом терену, све остале као гости, јер савез нема новца. На путу за Албанију смо, рецимо, сазнали да ћемо оба меча играти тамо. У Румунију смо путовали 22 часа, спавали на поду аутобуса... Тамо су нам исто након утакмице јавили да ћемо остати и играти још један меч сутра. Дресове смо сами прали. У повратку смо сазнали да имамо новац за ручак, умјесто тога купили су нам 20 кесица чипса. Третирали су нас као робове - огорчен је Гајић.

По доласку у Словенију сазнали су да ће играти пријатељски меч са Катаром.

- На самој утакмици њихови репрезентативци су нам рекли да су седам дана прије меча знали да ће играти против нас. Страшно - нагласио је Гајић.

Из ОС БиХ тврде да никакве уцјене не постоје, да све имају на папиру и да се опрема мора раздужити. Предсједник савеза Милутин Поповић тврди да је ноторна лаж да играчима нису обезбијеђени услови у складу са могућностима које савез има.

- Не желим да коментаришем то што су они подијелили дресове и тренерке навијачима. Какав су они заправо резултат направили да дијеле опрему? Зашто нису поднијели извјештај о томе што се десило? Кад играч напише шта је урадио са опремом, добиће сертификат, а за прекршај ће одговарати и нема проблема, нема уцјене. По завршетку акције женске репрезентације ћемо ставити тачку на овај случај - поручио је Поповић.

Он је додао и да савез нема новца и да се довијају на разне начине да одиграју утакмице, те да су промјеном система такмичења трошкови квалификација са 42.000 порасли на скоро 200.000 КМ.

- Проблем је што нисмо могли да им обезбиједимо авио-летове, али смо дефинисали да се путује аутобусом у Албанију и одатле у Румунију. ЦЕВ нам је дозволио да у гостима одиграмо обје утакмице. То су знали чланови стручног штаба и играчи. Јесте то све било напорно, али није ствар нашег хира, већ просто нисмо имали новца. Што се тиче ситуације у Румунији и прања дресова, ми немамо новца за економа на путовањима, чак немамо никакве посебне просторије као савез. Када је у питању пријатељски меч против Катара, то није у надлежности ОС БиХ, то стручни штаб договара и нема шансе да су за меч сазнали дан пред утакмицу - истакао је Поповић.

Поповић: Савез није крив

На услове су се прије десетак дана жалиле и репрезентативке БиХ. На друштвеним мрежама појавила се фотографија како двије играчице спавају у помоћној просторији хотела јер није резервисан довољан број соба за све играчице.

- Због слике која је отишла у свијет савез је остао без скоро 50.000 марка од једног спонзора. О чему се ради, ОС БиХ се о свему договорио са хотелом, све платио. Када су играчице дошле, није било слободних соба, па су дјевојке смјестили у конференцијску салу, не у подрум, како је наведено. Дакле, шта смо ми ту могли урадити, грешка је њихова. Катастрофа је то све, добили смо извињење и ко год дође у просторије ОС БиХ, може се увјерити у ово што причам - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана