Камила Валијева може наставити да се такмичи

Срна
Foto: Агенције

ЛОЗАНА- Руска клизачица Камила Валијева моћи ће да настави са такмичењем на Зимским олимпијским играма у Пекингу, пошто је такву одлуку донио Суд за спортску арбитражу у Лозани /ЦАС/.

Валијева, која је већ освојила једну златну медаљу у кинеској пријестоници, чекала је одлуку суда јер је пала на допинг тесту прије више од мјесец дана.

Она је непосредно након што је са Русијом освојила екипно такмичење у умјетничком клизању суспендована због позитивног теста на триметазидин, урађеног 25. децембра 2021. године.

У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, гдје је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу. Оба теста била су негативна.

Руска антидопинг агенција /РУСАДА/ је укинула суспензију, али су Међународни олимпијски комитет /МОК/, Свјетска антидопинг агенција /ВАДА/ и Међународна клизачка унија /ИСУ/ затражили да случај оде на Суд за спортску арбитражу /ЦАС/.

"Специјална комисија ЦАС донијела је одлуку у арбитражном процесу против руске умјетничке клизачице Камиле Валијеве. Захтев МОК, ВАДА и ИСУ је одбијен", наведено је у саопштењу.

Одлука је стигла само дан прије наступа 15-годишњакиње у појединачној конкуренцији, пошто је највећа фавориткиња за злато и у кратком програму.

ЦАС је у образложењу истакао да Камила има статус "заштићене особе" према кодексу ВАДА због својих година, преносе медији.

Такође, наведено је да Валијева није била позитивна на тесту у Пекингу и да би јој суспензија на Играма нанијела "непоправљиву штету у овим околностима".

Осврћући се на чињеницу да резултат истраге о позитивном тесту 25. децембра није пријављен до 8. фебруара – након што се такмичила и освојила злато у екипном такмичењу у Пекингу – ЦАС је саопштио да постоје "озбиљни проблеми" у вези са "неблаговременим саопштавањем резултата", што је омело такмичарку да успостави правну одбрану.

Саслушање је одржано у хотелу у кинеској пријестоници, комисију Суда за спортску арбитражу чинила су три члана, док је и сама спортисткиња саслушана путем видео-линка. Триметазидин је супстанца која се користи у лијечењу ангине пекторис, а која је на листи забрањених због тога што јача рад срца и тиме подиже физичку ефикасност.

У покушају да потврде суспензију младој Рускињи, представници ВАДА, МОК-а и ИСУ изнијели су свој случај независној комисији.

Међународни олимпијски комитет је претходно саопштио да ће прихватити сваку одлуку суда, док је у одлуци наведено да од ЦАС-а није затражено да испита правне посљедице у вези са резултатима тимског такмичења које је већ одржано и да ће "таква питања бити испитана у другим поступцима".

То значи да руски тим и Валијева још неће добити златну медаљу коју су освојили испред САД и Јапана, као и да би она могла да буде угрожена уколико се покрене нови поступак.

Руски олимпијски комитет, као и тим младе клизачице, а посебно тренер Етери Тутберидзе, константно су истицали да немају сумњу у Камилину невиност. Редовно су постављал питања зашто је требало толико времена да се објави позитиван резултат теста, сумњајући да је у питању кашњење због ковида како је наведено у шведској лабораторији из које је стигао налаз.

Валијева ће у кратком програму наступати прва од руских такмичарки, пошто је Александра Трусова добила редни број 28, док ће Ана Шчербакова клизати одмах после ње, као двадесет и девета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана