Јувентус још није отпустио Алегрија, а кад ће – не зна се

ГС
Foto: Танјуг/АП

Масимилијано Алегри и даље је тренер Јувентуса, иако Стара дама од почетка сезоне биљежи резултате који су у великом раскораку са реномеом и амбицијама клуба. Ањели и даље вјерује шефу стручног штаба, који је у прошлости већ донио Јувентусу пет титула шампиона. Али, то је било неко друго вријеме...

Док навијачи Јувентуса беспомоћно чупају косу, Макс Алегри канџама чува фотељу. Екипи, благо речено, не цвјетају руже ове сезоне - поразом у Лисабону црно-бијели су елиминисани из Лиге шампиона, док у Серији А заузимају неочекивано ниско осмо мјесто.

Вјероватно много више него претходних сезона, утакмице Јувентуса у Србији чекају се са нестрпљењем. Душан Влаховић је "преко ноћи" постао велика звијезда европског фудбала, а његов долазак у Стару даму почетком ове године окарактерисан је као велики скок у каријери младог нападача.

Влаховић је вјероватно једина свијетла тачка торинског тима ове сезоне - репрезентативац Србије је у 15 наступа уписао седам голова за Јувентус, па иако се и он неријетко налази на мети критика, јасно је да Алегри може да се ослони на некадашњег фудбалера Партизана и Фјорентине.

Када се томе дода долазак у тим Филипа Костића почетком ове сезоне, јасно је да љубитељи фудбала у Србији са симпатијама посматрају Стару даму и надају се доброј форми српских фудбалера.

Али, Јувентус биљежи катастрофалне резултате ове сезоне. Можда не катастрофалне, али свакако далеко од очекивања, реномеа и амбиција најтрофејнијег клуба на Апенинима.

Први пут послије девет година Јуве неће играти у нокаут фази Лиге шампиона, а у Серији А им редстоји грчевита борба за пласман на једно од прва четири мјеста који воде наредне сезоне у елиту.

А велики удио у кривици и лошим резултатима тима има управо Макс Алегри. Тренер који је пет пута узастопно био шампион Италије у првом мандату на клупи Старе даме, који је у том периоду одвео црно-бијеле до два финала Лиге шампиона (порази од Барселоне и Реала), далеко је од правог пута, или макар пута којим би навијачи жељели да се иде.

"Ова елиминација боли, љути смо и разочарани. Морамо да прихватимо ову елиминацију и то разочарање претворимо у мотивацију за наредни меч против Лечеа", изјавио је Алегри послије пораза у Лисабону, а његове ријечи као да осликавају расположење у црно-бијелом табору - јесте лоше, али шта је ту је.

Газда Ањели ћути. Чини се да Алегри има пуну подршку управе, без обзира на резултате, што навијачи не разумију, али неколико је разлога за тако нешто.

Макс има јак уговор (9 милиона евра по сезони, до јуна 2025. године) и отказ би значио да би Јувентус морао да исплати значајну своту новца како би ослободио мјесто првог тренера, а у овом тренутку клуб то свакако не жели.

С друге стране, није лако наћи адекватну замјену усред сезоне и довести је на ужарену клупу тима који је у минус фази.

Италијански медији нагађали су да би Јувентус најрадије на мјесту тренера волео да види повратника Антонија Контеа, али Италијан за сада добро гура са Тотенхемом и у Премијер лиги и у Лиги шампиона.

Још једна велика жеља свих навијача Старе даме је Зинедин Зидан, бивши играч овог клуба, који је у само неколико сезона тренерског посла у Реалу показао да је човјек за велика дела.

Ипак, Алегри није искључиви кривац за лоше резултате Јувеа. Влаховић је једина звезда тима која је здрава у овом тренутку (иако је и он доживио повреду у Лисабону), док Пол Погба и Федерико Кијеза још нису заиграли ове сезоне.

Ако се томе дода и повреда Анхела Ди Марије који је показао да је капитално појачање Старе даме, јасно је да Алегри не може довољно квалитетно да ради на тренинзима, док му недостаје одређени број квалитетних играча да би остваривао боље резултате.

Чини се да је одбрана Јувентуса на најслабијем нивоу у овом миленијуму, док је можда још већи проблем у везном реду, у којем играју играчи који ни по квалитету, ни по имену не заслужују да носе легендарни црно-бијели дрес.

Јувентус је забиљежио само пет побједа у 11 одиграних мечева у Серији А, док је резултат у Лиги шампиона незапамћен - четири пораза Старе даме у пет одиграних утакмица.

Сирена за узбуну одавно звони у главама навијача, али Алегри још није добио отказ.

По свему судећи то се неће десити у скорије вријеме, а свима којима је Јувентус у срцу остало је да се надају да неко чудо може да преокрене сезону, која већ мирише на дебакл.

Можда пауза због одржавања Мундијала у Катару донесе неки преокрет у Алегријевој сезони, али ако се по јутру дан познаје - биће ово још једна тешка и разочаравајућа година за Стару даму из Торина, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана