Јунаци из Каунаса

Душан Репија
Јунаци из Каунаса

Каунас - Испраћени су тихо, без великих очекивања, а враћају се као хероји. Кадетска кошаркашка репрезентација БиХ освојила је Европско првенство побједом у финалу против домаћина Литваније са 85:83.

Нико, чак ни највећи оптимисти, нису могли предвидјети овакав резултат момака које са клупе предводи млади стручњак Јосип Панџа (28 година). Ипак, они су одиграли храбро, без респекта и остварили један од највећих успјеха колективног спорта у БиХ. Без обзира на то што се ради о кошаркашима до 16 година старости, савладати кошаркашку силу Литванију на њиховом терену није успјело ни много већим силама од БиХ. Уз Џанана Мусу и Санија Чампару, најистакнутији у бх. редовима био је један од најталентованијих кошаркаша генерације Његош Сикираш.

- Од првог дана кад смо се окупили знали смо да можемо пуно, али смо ишли степеницу по степеницу, играли смо тимски, борили смо се један за другог и на крају се све исплатило. Дисали смо као један, вјеровали у велики успјех иако нас нико није схватао озбиљно и заслужено направили подвиг. Желим да захвалим мојим саиграчима и селекторима, као и навијачима на великој подршци - рекао је Сикираш.

Посебно се истакао у полуфиналу против Шпаније, када је у продужетку при резултату 67:70 постигао шест узастопних поена и практично преломио меч.

- Десило се да сам ја постигао кључне поене, али не бих то стављао у први план, пошто је било мечева на којим ме није ишло, али су моји саиграчи све надокнадили. Колектив је побиједио - скромно је рекао момак из Пала.

Славило се и у Бањалуци и то у породицама Јанковић и Мутић. Млади кошаркаши Аљоша Јанковић и Лазар Мутић такође су чланови златне генерације, а све њихове успјехе са поносом, али и стрепњом пратиле су мајке Бранкица и Биљана.

- Много сам срећна. Гледала сам сваки меч, стрепила за исходе, али се на крају све добро завршило. У нашој породици се кошарка прати врло кратко, свега двије године, јер је Аљоша до тада тренирао стони тенис. Ипак, одлучио се за кошарку, тренира у бањалучком Партизану и изгледа није погријешио - рекла је Бранкица Јанковић.

За разлику од Јанковића, Мутић је почео да тренира кошарку са пет и по година. Пуних осам година провео је у Школи кошарке Баскет 2000, а његов таленат није промакао "краљевском клубу" Реал Мадриду.

- Лазар практично цијели живот игра кошарку. Ово је круна његове досадашње каријере, успјех који нико није могао ни сањати. Све је било много напорно и физички и психички, поготово за њега, па једва чекам да данас дође кући и одмори се неколико дана у кругу породице - рекла је Биљана Мутић.

Златни кошаркаши синоћ су допутовали у Сарајево, гдје им је приређен свечани дочек, а прије него што крену на заслужени одмор, за њих ће данас бити организовано неколико свечаних пријема.

Идеална петорка

Капитен кадетске репрезентације Џанан Муса и Његош Сикираш изабрани су за чланове најбоље петорке Европског првенства у којој су још Онуралп Битим и Ахмет Дуран из Турске, те Литванац Арнас Величка.

 

Лига младих

Први тренер Лазара Мутића Горан Симовић истиче да је ово велики успјех бх. кошарке, поготово што сви момци осим Његоша Сикираша, Џанана Мусе и Лазара Мутића играју Лигу младих БиХ.

- Сани Чампара, Емир Черкезовић, Лазар Мутић, Амар Барукчија, Ведран Мирковић, Аљоша Јанковић, Срђан Кочић, Ади Аликадић, Тимур Овчина, Никола Ђаковић играју у клубовима из БиХ и то је доказ да добро радимо у нашим клубовима. Не треба заборавити и да су двије године старији момци четврти у Европи - рекао је Симовић.

 

Подршка са трибина

На трибинама у Каунасу није било много навијача БиХ, али су за момке Јосипа Панџе навијали вршњаци из Србије и Црне Горе. Црногорци су након краја меча чак утрчали на терен како би честитали новим шампионима. Србија је првенство завршила на осмом мјесту, а Црна Гора на 12.

 

Честитка Додика

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је младим кошаркашима велики успјех, уз напомену да су велики допринос успјеху дали и кошаркаши из Републике Српске.

- Српска је расадник младих и талентованих спортиста, што потврђује и овај успјех кошаркаша - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана