Јован Лекић: Истина је побиједила, показаћу ко сам

Душан Репија
Јован Лекић: Истина је побиједила, показаћу ко сам

БАЊАЛУКА - Млади пливач из Бањалуке Јован Лекић у сатима мјери вријеме до повратка у такмичења након што је минулих готово годину дана доказивао да недозвољену супстанцу није узео намјерно и да је све био несрећан случај.

Агонија вишеструког шампиона и рекордера БиХ који је јула 2021. године освојио европско јуниорско сребро и бронзу у Риму трајала је дуго, али је он као Спартанац одбио да се повуче. Све вријеме је тренирао вјерујући у право и правду, које је коначно у августу дочекао и то пред поротом Међународног спортског суда (ЦАС) у Лозани. Због непобитних доказа да је спорни хигенамин унио у организам из препарата на којем није писало да се он налази, претрпио је велику штету, али за “Глас Српске” поручује да има огроман мотив да настави гдје је стао.

- Осјећао сам се веома лоше јер сам од првог дана знао да нисам крив, али сада је све иза нас. У једну руку сада сам јачи, имам огромну жељу да свима покажем да сам то што јесам без икакве помоћи недозвољених супстанци - нагласио је Лекић.

Почетком идуће седмице он путује на Свјетски куп у Берлин гдје ће доживјети рестарт каријере.

- Признајем да имам мало треме пошто се нисам такмичио дуже од годину. Све вријеме сам тренирао, јер сам знао да ће истина кад-тад изаћи на видјело. Надао сам се да ће се то десити раније, али су се људи из Антидопинг агенције БиХ својски “потрудили” да продуже случај - нагласио је Лекић.

Подршка људи из његовог “22. априла” и тренера Горана Граховца није изостала. Понајбољи тренер на овим просторима не може да се помири са црном мрљом која је остала на свима око Лекића, нарочито због преседана који је направила Антидопинг агенција БиХ.

- Јединствен је случај да се агенција спори са својим пливачем. Чак су се хвалили што су први пут на суду у Лозани, а на крају свега морају да плате трошкове суђења. Јовану нико не може да надокнади бол, изгубљено вријеме и такмичења, али ће се наш правни тим потрудити да и они одговарају за кривицу. Колико су озбиљни говори и то да им је у току суђења пукла интернет конекција.

Адвокат из САД, људи из Лозане и ми из Бањалуке смо чекали, да би нам њихов преводилац рекао да су они отишли кући, као да у цијелој Тузли нема интернета?! Због свега тога тражили смо да они више никада не тестирају наше такмичаре, већ да то чини искључиво Свјетска антидопинг агенција - нагласио је Граховац.

Луизијана па Париз

Сјајни резултати прије суспензије препоручиле су Јована великом броју универзитета, а он је од десетак понуда изабрао Луизијана стејт универзитет на којем ће идућег љета наставити школовање и каријеру.

- Вјерујем да сам добро, много раде што ми одговара, а мој будући тренер ради са пливачима који иду на Олимпијске игре. Одлазак у Париз у најмању руку јесте мој циљ, а поред тога желим и финале на великим такмичењима - самоувјерен је момак који најбоље резултате постиже на 200 и 400 метара краул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана