Јокићу стиже помоћ – да ли ће Денвер бити моћнији?

ГС
Јокићу стиже помоћ – да ли ће Денвер бити моћнији?

Ближи се нова НБА сезона, а аналитичари полако почињу да процјењују могућности и жеље сваког тима.

Међу екипама од којих се очекује да направе искорак у односу на претходну сезону су и Денвер Нагетси.

Да ли ће бити успјешнији од прошлосезонске прве рунде анализира Шон Пауел, који прати НБА лигу дуже од 25 година.

У центру пажње његове анализе је питање да ли ће повратак два кључна играча тима из Денвера: крила Мајкла Портера Јуниора и бека Џамала Мареја, погурати прву звијезду тима, двоструког узастопног накориснијег НБА играча, свестраног српског центра Николу Јокића и Денвер Нугетсе.

Пауел подсећа да су упркос ослабљености екипе проузрокованој дуготрајним повредама другог и треćег најбољег играча у тиму, Нагетси ипак победили у 48 утакмица и остварили једну победу у првој рунди плеј-офа против каснијих шампиона за 2022. годину, екипе Голден Стејт Вориорса.

То је несумњиво постигнуто захваљујући историјској сезони Николе Јокића, који је за себе већ осигурао мјесто у Нејсмит Меморијал кући славних кошарке освајањем другог узастопног МВП признања.

Јокић је предводио Нагетсе у свим важним статистичким категоријама у прошлосезонском легендарном оне-ман перформансу.

Јокић (27) је још увек у најбољим годинама за кошарку, и уз Џамала Мареја (25) и Мајкла Портера Јуниора (24), за које се очекује да се врате у игру у сезони 2022/23, и неколико искусних појачања: Кентавијуса Калдвел-Поупа, Иша Смита, Деандреа Џордана и Бруса Брауна, као и младог Кристијана Брауна, 21. пика са овогодишњег драфта, Нагетси су оптимистични у погледу својих будућих изгледа.

Међутим, кључан ће бити повратак Мареја и Портера.

Портер је веćа брига јер је обновио већ проблематичну повреду што је захтевало другу процедуру. Леђа су му слаба тачка још док је играо на колеџу на Мисурију када се повредио после само три утакмице, због чега је пао на драфту на 14. позицију са које га је 2018. "покупио" Денвер.

Такође, Нагетси су му дали максималан продужетак уговора за "рукија" па је код њега много тога на коцки када је у питању његово здравље.

Сигнали у вези са Портером су овог лета били магловити па постоје назнаке да ćе у почетку имати ограничену минутажу.

Последњи пут када је био здрав у сезони 2020/2021, просечно је постизао 19 поена по утакмици и укупно шутирао 54,2 одсто из игре (44,5% тројке).

Мареј је последњи пут играо у НБА утакмици 12. априла 2021. и прошле сезоне Нагетси су брзо одбацили сваку шансу да се врати на паркет, чак и за плеј-оф јер им је његово дугорочно здравље било важније.

Ипак, он је напредовао више од Портера, а планирано је да се прикључи тиму на тренинг кампу, па уколико не буде непредвиђених околности, требало би да буде спреман за старт сезоне.

А управо је повратак ове двојице играча оно на шта су у Денверу највише рачунали када су у питању "појачања" за следећу сезону.

Знатно више од било каквих трејдова, драфта или потписивања слободног играча.

Јокиć је прошле сезоне био незаустављив, један од најбољих у новијој историји НБА лиге.

Али и њему је потребна подршка за веће амбиције тима у наредној сезони.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана