Јокић у друштву "бесмртних", на вјечној листи је одмах иза Џордана и Леброна

ртс
Foto: gs

Српски центар Никола Јокић нашао се на трећем мјесту листе најбољих кошаркаша у историји НБА лиге по БПМ (Box plus/minus) учинку, који није толико видљив на први поглед, али говори много о утицају кошаркаша на игру, а нарочито резултате свог тима.

Јокић је владајући МВП (најкориснији играч) НБА лиге, а ове сезоне налази се у најужој конкуренцији да одбрани ласкаву титулу.

Центар Денвера у овој сезони просјечно биљежи фантастичне бројке - 26 поена, 13.6 скокова и 8 асистенција по мечу, али је изузетно успјешан у неким статистичким категоријама које се не сврставају међу "традиционалне".

На примјер, од сезоне 1973/74 НБА лига рачуна БПМ (Box plus/minus) рејтинг, који заправо открива колико поена је неки тим у вишку или мањку док је одређени играч на терену.

И у тој статистичкој категорији Јокић је један од најбољих. И то не тренутно, већ у историји такмичења.

Српски центар у каријери има БПМ рејтинг од 8.81, а на вечној листи испред њега су само најбољи играчи у историји овог спорта - Мајкл Џордан (9.21) и Леброн Џејмс (8.86).

Јокић се на листи налази испред легендарних Меџика Џонсона, Дејвида Робинсона, Ларија Бирда и Џона Стоктона, док му, од активних играча, у леђа гледају Крис Пол, Каваји Ленард и Џејмс Харден.

Чини се да Денвер резултатски не прати сјајне игре српског центра, који је неколико пута истицао да су му тимски успјеси много дражи од индивидуланих.

Ипак, ово је још један доказ да је Јокић један од најбољих кошаркаша у историји НБА лиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана